Hlavní obsah

Čunek se Topolánkovi omluvil za Třeštíkovou

Právo, Jitka Götzová, Oldřich Danda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ačkoli předseda lidovců Jiří Čunek stojí za ministryní kultury Helenou Třeštíkovou, omluvil se premiéru Mirkovi Topolánkovi za to, že šéfovi ODS ministryně pohrozila rezignací, pokud se jí nepřestane míchat do personálních rozhodnutí. Třeštíková ve čtvrtek uvedla, že Topolánek ji za prvního náměstka vnucuje Františka Formánka přesto, že si to nepřeje. Pohrozila, že pokud nepřestane, tak rezignuje.

Článek

"Omluvil jsem se, tedy řekl jsem mu, ať se nezlobí, že si paní kolegyně neuvědomila, že má sdělit svůj postoj hned a nemusí s ním někam chodit a říkat ho na tiskové konferenci," řekl v pátek Právu Čunek. Podle něj premiér odpověděl, že chyba se zřejmě stala v komunikaci.

Rozpačitost netajila sama Třeštíková nad Topolánkovým vyjádřením, že její vyjádření chápe jako "politickou nezkušenost". "Jsem ochotna přistoupit k určitým kompromisům, ale musí být korektní. Nejsem kaskadér," reagovala pro Právo ministryně, nominovaná do kabinetu lidovci. Na otázku, zda skutečně chce rezignovat, uvedla: "Řeknu tu hezkou větu, kterou tak často používá pan premiér Topolánek, tedy - nepředbíhejme situaci".

Připomenula také, že nabídku stát se ministryní vzala za podmínky, že jejím náměstkem bude lidovec Jaromír Talíř. "Vím, že je to člověk, na kterého se mohu spolehnout. Byl pro mne zárukou, že svou funkci mohu zodpovědně přijmout," zdůraznila.

Formánek už byl náměstkem za éry exministra kultury Vítězslava Jandáka (ČSSD) a musel z resortu odejít, když na ministerstvo přišel ministr kultury první Topolánkovy vlády Martin Štěpánek.

Jandák dříve čelil interpelacím ODS

Když se stal Formánek Jandákovým náměstkem, ODS proti němu ostře vyrukovala. Poslankyně Kateřina Dostálová ho v prosinci 2005 interpelovala slovy: "Víte o tom, že pan Formánek, když byl jednatelem Institutu pro demokracii a jednotnou Evropu, dlužil městské části Prahy 1 jeden milión korun na nezaplacených nájmech?"

Jandák to včera připomenul ve svém vystoupení ve Sněmovně. "Byl jsem terčem neustálých útoků a interpelací, upozorňování a udání, jestli si vůbec uvědomuji, co je to za člověka," prohlásil. Vyjádřil proto nyní podiv nad prosazováním Formánka Topolánkem na ministerstvo. "Tak se ptám, proč asi? Já na to odpovídat nebudu, zkuste si na odpovědět sami,"dodal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám