Hlavní obsah

PRÁVO: Zabitý hasič se těšil na třetí dítě

Právo, Barbora Silná

Dvě děti a třetí ještě nenarozené po sobě zanechal 37letý profesionální hasič z České Lípy, který tragicky zahynul při odstraňování orkánem vyvráceného stromu ve čtvrtek večer ve Slunečné na Českolipsku.

Článek

"Je to veliké neštěstí a prakticky dvojnásobná lidská tragédie. Jeho ženě se má za měsíc narodit miminko," řekl Právu ve čtvrtek večer hejtman Libereckého kraje Peter Skokan (ODS). Dodal, že pracovat u hasičů bylo mužovým snem. Poprvé ho nevzali, tak šel k městské policii, napodruhé, v roce 2002, už byl mezi hasiče přijat.

"Na kolegu strom spadl ve chvíli, kdy odstraňovali jiný. Bylo to tam velmi nebezpečné," vylíčil Právu operační důstojník českolipských hasičů Luděk Moc. Ostatní hasiči se snažili kolegu vyprostit, okolo nich padaly další stromy. Cestu sanitce museli skrze stromy doslova prořezat.

"Lékař se snažil zraněného oživit, ale bohužel marně. Rozsáhlé poranění nebylo slučitelné se životem," popsala Právu záchranářka a mluvčí Zdravotnické záchranné služby Libereckého kraje Kristýna Fejfarová.

Také cestu zpět museli hasiči svým kolegům znovu proklestit. "Strom nám tam spadl i na auto, které jsme museli vyprošťovat až dnes. Vypadá to na místě jako po větrné kalamitě ve Vysokých Tatrách. Stromy padaly jako třísky," popsal páteční zásah Moc.

"Žádná slova nedokážou vyjádřit lidský rozměr této události. Mohu tak pouze konstatovat, že chceme pomoci rodině mladého muže, který tragicky zahynul při výkonu svého povolání," řekl hejtman.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám