Hlavní obsah

Topolánkova vláda dostala důvěru

Právo, Novinky, ČTK, nig, znk, mib
PRAHA

Trojkoaliční vláda ODS, lidovců a zelených premiéra Mirka Topolánka (ODS) dostala v pátek večer důvěru poslanců. Hlasování se neúčastnili poslanci Miloš Melčák a Michal Pohanka zvolení za ČSSD. Téměř osm měsíců po volbách tak má Česko vládu s důvěrou Sněmovny. Závěrečné hlasování bylo poněkud komické.

Článek

Ze 198 přítomných poslanců hlasovalo pro vládu všech 100 koaličních poslanců. Proti bylo 97 sociálních demokratů a komunistů, poslanec ČSSD Petr Wolf se zdržel hlasování.

Losem byl vybrán jako první, kdo bude hlasovat, právě poslanec ČSSD Petr Wolf. Ten ovšem řekl slova "jsem proti návrhu" místo předepsaného "proti návrhu". Předseda Sněmovny Miloslav Vlček (ČSSD) proto jeho hlas podle jednacího řádu započítal jako že se zdržel. I zdržení se hlasování je ale prakticky bráno jako hlas proti vládě.

Tím ale úsměvné situace nekončily. Po hlasování totiž zpravodaj Petr Bratský z ODS ohlásil výsledky s tím, že pro vládu hlasovalo jen 99 poslanců. Vše musela napravit až pětiminutová přestávka, po které už ohlásil správné výsledky a omluvil se nejen poslancům, ale i celému národu.

Pak už vystoupil jen premiér Mirek Topolánek a poděkoval Sněmovně za vyslovenou důvěru.

Klaus předpokládá, že jde o cestu k předčasným volbám

Zdá se ale, že pozice vlády bude velmi vratká. Pro naplňování svého programu totiž zřejmě nebude mít v dolní komoře spolehlivou většinu. Bývalí členové klubu ČSSD Pohanka a Melčák sice slíbili vládu při hlasování o důvěře tolerovat, ale nezavázali se k podpoře jejích dalších kroků. S prosazováním reforem přitom ministerský tým spojil svůj osud. Hlasování o každém klíčovém reformním zákonu tak může být pro kabinet potenciální hrozbou.

Prezident Václav Klaus ve svém prohlášení soudí, že koaliční vláda je začátkem cesty k předčasným volbám. Podle Klause je to důvěra zvláštního typu.

Od voleb občané České republiky slyšeli, že vítězná ODS chce od ČSSD toleranci svého kabinetu jako předpoklad plnohodnotného vládnutí, uvedl Klaus. V opačném případě chtěli občanští demokraté předčasné volby, které měly vyřešit rovnováhu sil ve Sněmovně, pokračoval. "I já jsem opakovaně žádal buď stabilní vládu na bázi dohody klíčových politických stran, nebo nalezení co nejrychlejší cesty k předčasným volbám. Po dnešním hlasování o důvěře předpokládám, že takto vzniklá vláda je zahájením cesty k tomu druhému, tedy k předčasným volbám," řekl prezident.

Klausův předchůdce Václav Havel Topolánkovi blahopřál. "Věřím, že se nyní politická situace v naší zemi konečně zklidní a že vláda připraví důležité reformy, v jejichž uskutečňování by pokračovala vláda následující," napsal Havel premiérovi.

Melčák ostře napadl Paroubka

Poslanci před samotným hlasováním využili svého práva vyjádřit se k projednávanému bodu a střídali se u řečnického pultu se svými proslovy. Rozprava se tak protáhla až do 18:30, trvala tedy přes 10 hodin. Po 19. hodině poslanci začali už jednotlivě hlasovat o důvěře vládě.

Celkem nezáživnou diskusi narušilo v samém závěru až vystoupení poslance Miloše Melčáka (ČSSD), který se rozhodl tolerovat Topolánkovu vládu. V projevu ostře napadl šéfa ČSSD Jiřího Paroubka. Prý mu jde jen o koryta. [celá zpráva]

Levice rozdupala program trojkoalice

Dopolední část jednání Sněmovny se nesla v duchu velmi podrobné kritiky trojkoaličního programu ze strany poslanců ČSSD.

Místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka varoval před zdražováním a ubíráním z veřejných rozpočtů. Plánované reformy podle něj nejsou "nic moc" ve srovnání s reformami vlád pod vedením ČSSD, což vzbudilo v koaličních řadách smích.

Místopředsedovi Sněmovny Lubomíru Zaorálkovi v programu chybí zmínka o tom, jak by měla vypadat budoucí EU. "Je to, jako bychom řekli, že se jako noví členové nebudeme vyklánět z okna a počkáme, jak se situace vyvrbí," uvedl Zaorálek. "My jako (budoucí) předsednická země mlčíme, to je výborná příprava," dodal ironicky.

Exministr průmyslu Milan Urban označil plánovanou energetickou politiku za "zlý sen" a ekonomicky naivní. Podle něj bude země po roce 2015 trpět nedostatkem elektrické energie.

Poslankyně ČSSD Vlasta Bohdalová se zase pustila do obsazení ministerstva školství Danou Kuchtovou ze Strany zelených. Resort se podle ní stal "obětí stranického kupčení s křesly, vlivem a penězi".

Program vlády je podle Vítězslava Jandáka (ČSSD) nuda a science-fiction. Kritizoval ODS za to, že chtěla, aby ministryně kultury Třeštíková vzala za svého náměstka Františka Formánka.

Poté vystoupil Jiří Dolejš (KSČM), který uvedl, že chystané vládní reformy povedou k propadu veřejných financí. Nižší jednotná daňová sazba bude  podle něj limitována sociální stabilitou a nezbytnými daňovými výdaji. Zavedení ročních prázdnin pro živnostníky je pro Dolejše populismem. Komunistický poslanec kritizoval i ekologickou dimenzi vládního programu, který pro něj není ekologickým průlomem, ale marketingovým tahem.

Trojkoalice podepsala dohodu s Melčákem a Pohankou

Poslanci Miloš Melčák a Michal Pohanka ráno podepsali s lídry trojkoalice dohodu o podmínkách tolerance vlády. ODS v ní také potvrdila, že ani jednomu z obou poslanců nedala žádný úplatek.

"Bylo to v podstatě podepsání dohody z pondělí. Jsou v ní nejdůležitější body a obsahuje i závazek vlády, že bude regulérně projednávat veškeré zákony s opozicí. To byl náš základní požadavek, aby to neznamenalo, že když umožníme vládu, že by to oslabilo opozici. A že si vláda může myslet, že si může udělat jakékoli změny a my jí k tomu dáme zelenou," řekl Melčák.

Od úterý, kdy učinil prohlášení o plánu tolerovat vládu, nezaváhal podle svých slov ani na chvilku. "Po tolika měsících taškařic musí vzniknout vláda, protože je spousta věcí, které je třeba dělat," řekl Melčák a připustil, že tento jeho krok může znamenat jeho konec v politice. "Alespoň budu mít pocit, že jsem něco dobrého pro tuto zemi udělal," řekl novinářům.

Reklama

Výběr článků

Načítám