Hlavní obsah

Ministryně kultury pohrozila rezignací

PRAHA

Helena Třeštíková (bezpartijní za KDU-ČSL) ve čtvrtek odpoledne pohrozila rezignací na funkci ministryně kultury. Jako důvod uvedla nesouhlas se snahou jmenovat svým náměstkem Františka Formánka. Toho jí měl podle jejích slov navrhnout premiér Mirek Topolánek jako součást vyjednaných dohod.

Článek

Třeštíková uvedla, že tento požadavek jí tlumočil premiér Mirek Topolánek 8. ledna. "10. ledna mi pan Topolánek představil pana Formánka jako budoucího náměstka. Po jednání s ním jsem se rozhodla, že ho svým náměstkem nejmenuji," dodala.

Třeštíková uvedla, že se od začátku snažila prosadit do funkce svého náměstka Jaromíra Talíře, a s Formánkovou "instalací" nesouhlasila. Zároveň se ohradila proti informaci otištěné v MfD, že to byla ona, kdo Formánka oslovila s nabídkou funkce náměstka.

"Nehodlám obětovat svou lidskou čest a sebeúctu a v případě, že tento můj postoj nebude slučitelný s politickými dohodami, jsem připravena rezignovat na funkci," zdůraznila ministryně.

Předseda KDU-ČSL Jiří Čunek předpokládá, že Topolánek nebude trvat na tom, aby Formánek byl do funkce dosazen proti vůli Třeštíkové. "V žádném případě nemůže být na žádného ministra veden nátlak, koho má dosadit na post náměstka," řekl Právu Čunek.

Architekt František Formánek už na ministerstvu kultury působil. Na úřad ho přivedl bývalý ministr za ČSSD Vítězslav Jandák. Jeho nástupce Martin Štěpánek pak Formánka na vlastní žádost odvolal. 

Třeštíková se ujala funkce v úterý 9. ledna, tedy před devíti dny. Na ministerstvu nahradila právě Martina Štěpánka.

Třeštíková má mezi lidovci oponenty

Někteří členové KDU-ČSL měli ke zvolení Třeštíkové výhrady. Její volbu kritizovali jak Mladí křesťanští demokraté, tak lidovecký místopředseda Sněmovny a bývalý místopředseda strany Jan Kasal.

Třeštíková podle nich nereprezentuje zájmy voličů strany a její názory často odporují hodnotám, na kterých KDU-ČSL stojí. Strana prý má dost odborníků a názorově blízkých nestraníků, kteří by mohli tuto pozici zastávat. [celá zpráva]

Třeštíková se do povědomí veřejnosti zapsala jako filmařka například mapováním několika párů v cyklu Manželské etudy.

Reklama

Související témata:

Související články

Ministerstvo kultury povede Třeštíková

Až pozdních večerních hodin se protáhl výběr zástupců KDU-ČSL na volná místa v trojkoaliční vládě premiéra Mirka Topolánka. Na místo ministra bez portfeje,...

Část lidovců nechce ve vládě Třeštíkovou

Někteří členové KDU-ČSL mají výhrady k nominaci dokumentaristky Heleny Třeštíkové na funkci ministryně kultury. Její volbu kritizovali jak Mladí křesťanští...

Ondřej Černý bude šéfovat Národnímu divadlu

Novým ředitelem Národního divadla (ND) byl vybrán dosavadní ředitel Divadelního ústavu Ondřej Černý. Vybrala ho komise složená ze 14 členů. Ministryně kultury...

Výběr článků

Načítám