Hlavní obsah

ČSSD hrozí konkurz na majetek

PRAHA

Sociální demokracii hrozí, že se její majetek ocitne v konkurzu. Návrh podal ve čtvrtek advokát Zdeněk Altner. Strana mu podle jeho slov dluží přes 18 miliard korun. Jde údajně o honorář za to, že ČSSD zastupoval při jejím sporu o vlastnictví Lidového domu, spolu s úroky a sankcemi za neplacení. Předseda ČSSD Jiří Paroubek věří, že se nakonec s advokátem dohodne.

Článek

"Dnešního dne jsem podal Městskému soudu v Praze návrh na prohlášení konkurzu ČSSD jako její největší věřitel," oznámil Altner novinářům.

"Uvidíme, co bude," reagoval Paroubek. "S Altnerem jednáme korektně a myslím, že se dohodneme," dodal. Advokát už ale se současným vedením ČSSD jednat nehodlá, Paroubka označil za nedůvěryhodného. Připomněl, že loni v říjnu říkal totéž, tedy, že se jedná a v řádu týdnů se věci dohodnou.

Altner: pomohla by výměna vedení strany

Paroubek podle něj vsadil všechno na to, že si urve státní moc, aby získal záruky, že vůči němu nebude vyvozena odpovědnost. Advokát nyní jedinou možnost, jak spor urovnat, vidí v tom, že si strana zvolí nové vedení, které problém začne opravdu řešit. Pokud se tak nestane představí další věřitele, kteří jsou potřeba k vyhlášení konkurzu.

Altner také tvrdí, že strana přesně nepřiznává svůj majetek. Hodnota Lidového domu je kolem dvou miliard, přesto ČSSD vykazuje aktiva ve výši pouze 531 miliónů.

Advokát žaloval i stát

Advokát je podle svých slov smířen s tím, že peníze nevymůže "v nějaké podstatné míře" na ČSSD, která dosud označovala Altnerovy nároky za neopodstatněné. Proto loni podal žalobu na Českou republiku za nedodržování jejích mezinárodních závazků a porušení práva na spravedlivý proces v soudních sporech, které vede s ČSSD.

Soudy mu totiž nepřiznaly osvobození od soudních poplatků, přestože podle svých slov doložil, že mu státní orgány blokují na různých místech mnohamilionové částky.

Nárok na peníze přiznal Altnerovi soud

Sociální demokracie vedla letitý spor o vlastnictví Lidového domu s ministerstvem financí. Soud už v roce 1994 uznal, že Lidový dům nikdy nepřestal být v majetku akciové společnosti Cíl, kterou vlastnili socialističtí funkcionáři. V roce 2000 zakončil kauzu Ústavní soud, který rozhodl o právní kontinuitě sociální demokracie, již žalobce stále zpochybňoval.

Obvodní soud pro Prahu 1 už Altnerovi přiznal, že mu je ČSSD povinna zaplatit více než 18,5 miliónu korun s desetiprocentním úrokem a sankcí 0,3 procenta za každý den prodlení, což zhruba podle advokáta činilo v polovině loňského roku 176 miliónů korun. Dlužná částka se podle Altnera denně zvyšuje zhruba o 8,5 miliónu korun, což činí kolem tří miliard korun ročně.

Reklama

Výběr článků

Načítám