Hlavní obsah

Šéf poslanců ČSSD: další Pohanka a Melčák už nebudou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Předseda poslanců ČSSD Michal Hašek je přesvědčen, že poslanců ČSSD, kteří podpoří vládu ODS, KDU-ČSL a Strany zelených, už víc nebude. Zopakoval, že ČSSD bude tvrdou, ale konstruktivní opozicí. Řekl to ve čtvrtek na chatu se čtenáři Novinek.cz.

Článek

Za rozhodnutí Michala Pohanky a Miloše Melčáka, kteří umožní, aby vláda Mirka Topolánka získala v pátek důvěru Sněmovny, necítí odpovědnost. Pohanka tvrdil, že právě Hašek na něj tlačil, aby složil mandát.

"Z reakcí kolegů i diskuze na poslaneckém klubu jsem si jist, že žádný jiný Pohanka nebo Melčák se zítra neobjeví," uvedl Hašek. K jejich rozhodnutí prý nijak nepřispěl. "Za chování pánů Pohanky a Melčáka necítím žádnou osobní odpovědnost. Určitě ale bude na místě omluva voličům ČSSD a zamyšlení se nad vnitřním mechanismem sestavování kandidátních listin pro volby do zastupitelských sborů," dodal Hašek.

 Pohanka a Melčák museli podle něj vědět, že jejich krok vyvolá ze strany ČSSD tvrdé reakce a dokonce napadání a osočování. "Odklon od programu,odklon od stanoviska vlastní strany, za kterou byli zvoleni, logicky přináší reakci," uvedl Hašek s tím, že oba poslance nelze donutit, aby se vzdali poslaneckého mandátu. "Naše ústava počítá s volným mandátem poslance a neexistuje jiný nástroj než morální výzva na oba pány, aby se vzdali mandátu, který není jejich osobním vlastnictvím," doplnil.

Šéf poslanců soc. dem. odmítl tvrzení, že by ČSSD požadovala od svých členů mít na politické dění stejný názor. "U nás má každý právo zastávat svůj názor ve vnitrostranických debatách a stranickém životě," řekl s tím, že zároveň platí, že rozhodnutí jsou přijímána většinově a výsledek musí všichni respektovat. A právě to Pohanka a Melčák neudělali.

"Nepřesvědčili svými argumenty většinu spolustraníků a namísto respektování většinového postoje se rozhodli popřít výsledek loňských voleb, fakticky pro zítřejší hlasování dát k dispozici sílu svého mandátu pravici a Topolánkově menšinové vládě," poznamenal.

Hašek dodal, že ČSSD bude plnit roli "důstojné, tvrdé, razantní, ale konstruktivní" opozice. "Nebudeme opakovat trapnou a nedůstojnou politiku nulové tolerance, kterou v minulosti uplatňovala ODS jako opoziční strana," upřesnil.

Předseda poslanců ČSSD kritizoval dále program trojkoaliční vlády. "Zvýšení daní pro více než dva milióny poplatníků, kteří dnes platí 12% daň z příjmu, faktické odstartování privatizace páteřní sítě veřejných zdravotnických zařízení, privatizace zdravotního pojištění, podmínek pro zavedení školného, nejistota v oblasti energetické soběstačnosti ČR, zavedení poplatků ve zdravotnictví - to je zítřejší vizitka poslanců Michala Pohanky, Miloše Melčáka a vlády Mirka Topolánka," poznamenal.

ČSSD není stranou jednoho muže

Hašek nepovažuje za problém spory mezi předsedou ČSSD Jiřím Paroubkem a bývalým předsedou Milošem Zemanem. "Problém ovšem je, pokud se místo vnitrostranických diskuzí objevují jakákoliv menšinová stanoviska dříve v médiích než na stranických fórech," upřesnil. Hašek ocenil diplomaticky oba politiky, Zeman přivedl stranu poprvé do vlády, Paroubek zase dokázal pozvednout její preference.

Hašek uvedl, že ČSSD bude chtít do budoucna přijít do Sněmovny s novými tvářemi. "Budeme trpělivě rozbíjet nepravdivý obraz pravicových médií o "straně jednoho muže" Jiřího Paroubka," poznamenal.

Reklama

Výběr článků

Načítám