Hlavní obsah

V Praze padl teplotní rekord hned ráno

PRAHA

Počasí jako by se zbláznilo. Ve druhé polovině ledna je takové teplo, že rekordy nepadají jen odpoledne, ale už i ráno. Maximální teplota 10,1 stupně Celsia z roku 1993 byla na některých meteorologických stanicích v Praze překročena ve čtvrtek ráno zhruba o dva stupně. Uvádí to Český hydrometeorologický ústav.

Článek

V pražském Klementinu meteorologové naměřili asi 12 stupňů Celsia, stejnou hodnotu zaznamenali v 08:00 i v Libuši. Teplotní rekord byl o málo překonán i v Ruzyni, kde se ráno rtuť teploměru vyšplhala na 10,3 stupně Celsia.

Je možné, že přes den teplota ještě stoupne, přesné údaje budou znát meteorologové až večer.

Překonání teplotního maxima pro dnešní den hned ráno není podle odborníků zrovna obvyklé. "Běžné to není, ale může se to stát. Je to dáno tím, že v současném teplém období se sem dostal přechodně ještě teplejší vzduch z nižších zeměpisných šířek. Ten bude vystřídán přicházející studenou frontou. Pokud tato fronta bude přecházet přes Prahu až pozdě odpoledne, bude maximum ještě vyšší," řekla Novinkám Věra Kožnarová z České zemědělské univerzity v Praze.

Nynější teplota se pohybuje vysoko nad dlouhodobým průměrem pro dnešní den, který činí minus 1,1 stupně Celsia. Ačkoli už několik měsíců za sebou panuje počasí přinášející rekordy, a to i pro delší časová období, rekord pro dnešní den není příliš vysoký. Naopak nejnižší teplota byla 18. ledna v Česku v roce 1942, tehdy naměřili minus 18 stupňů Celsia.

Meteorologové překonávání teplotních rekordů nepřikládají velký význam. Je to podle nich spíše zajímavost, protože někdy jsou rekordy překročeny pouze o několik desetin stupně. Na hodnocení teploty celého měsíce či ročního období nemají podle nich rekordy ani prudké výkyvy teplot vliv.

Přižene se silný vítr

Podle předpovědi ČHMÚ by na českém území dnes mělo být zpočátku oblačno až zataženo s občasnými přeháňkami, postupně většinou zataženo s deštěm a místy, zejména na horách, budou srážky vydatnější.

Meteorologové varují, že přes den bude sílit vítr. Večer bude dosahovat rychlosti v nárazech 90 až 125 kilometrů za hodinu, na horách kolem 145 kilometrů za hodinu, což je síla orkánu.

Odpoledne a večer je na horách očekáván vydatný déšť. Vzhledem k předpokládaným srážkám v horských oblastech Čech se očekávají vzestupy hladin řek. Mimořádně silný vítr může v přírodě lámat větve i vyvracet celé stromy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám