Hlavní obsah

Bém v popularitě dohnal Parkanovou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Nejoblíbenějším českým politikem je místopředseda ODS a pražský primátor Pavel Bém, který na prvním místě žebříčku popularity dohnal ministryni obrany Vlastu Parkanovou (KDU-ČSL). Nejpopulárnějším předsedou strany je Jiří Čunek (KDU-ČSL). Hodnocení premiéra Mirka Topolánka se zhoršilo. Vyplývá to z prosincoého průzkumu agentury STEM.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky
Článek

Bém získal stejně pozitivních hodnocení jako Parkanová (63 procent), ta ale dostala větší procento negativních hlasů (32 oproti 29). Čunek (55 procent) ve srovnání s posledním výzkumem odsunul na čtvrtou příčku předsedu Strany zelených a místopředsedu vlády Martina Bursíka (49 procent). Na pátém místě je znovu místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka se 42 procenty.

Jak Bém tak Bursík zaznamenali mírný pokles popularity.

Jako jediný z politiků zaznamenal vzestup příznivých názorů Čunek (ze 48 na 55 procent). Ve srovnání s posledním výzkumem se ale také o šest procentních bodů zvýšil podíl jeho negativních hodnocení.

Nezměnila se popularita předsedy KSČM Vojtěcha Filipa (30 procent), místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach a místopředseda ODS Petr Gandalovič si pohoršili o dva procentuální body, předseda ČSSD Jiří Paroubek ztratil jen jeden bod a získal 35 procent a podařilo se zastavit propad preferencí.

O tři procentuální body poklesla popularita místopředsedů ODS Petra Nečase a Ivana Langera (40 a 36 procent). Poněkud více klesla popularita v případě Parkanové (-7%), Sobotky (-6%) a Topolánka (-8%); v případě předsedy ODS a premiéra jde o pokles na úroveň srovnatelnou s obdobím před loňskými volbami do Sněmovny.

Bursík a Čunek jsou oblíbeni i mimo své strany

Průzkum znovu ukázal, že popularita předsedů nejsilnějších stran je velmi vysoká mezi voliči strany, ale výrazně slabší mezi sympatizanty ostatních stran.

Zřetelné je to zejména u předsedy komunistů Filipa, který je, vedle příznivců své strany, relativně dobře hodnocen jen sympatizanty ČSSD (42 %).

Předsedu ODS hodnotí lépe sympatizanti stran trojkoalice, kritičtěji ho naopak vidí stoupenci levicových stran. Topolánkova popularita ale od posledního šetření klesla u všech elektorátů včetně vlastního.

Předseda ČSSD je poměrně oblíbený nejen u vlastního elektorátu, ale i u příznivců KSČM, stoupenci ostatních stran ho však hodnotí dosti kriticky.

Názor na Martina Bursíka je o trochu méně stranicky vyhraněn. Příznivý názor na něj má více než polovina příznivců ODS, necelá polovina přívrženců KDU-ČSL a třetina stoupenců ČSSD. Od prosince mu ubylo přízně od elektorátu ODS a zejména KSČM.

Na stranických preferencích téměř vůbec nezávisí hodnocení předsedy lidovců Čunka, s výjimkou příznivějších názorů sympatizantů jeho vlastní strany.

Žebříček popularity politických osobností (%)
osobnostprosinec 2006leden 2007
Pavel Bém6763
Vlasta Parkanová6963
Jiří Čunek4855
Martin Bursík5249
Bohuslav Sobotka4842
Petr Nečas4340
Mirek Topolánek4638
Petr Gandalovič3937
Ivan Langer3936
Jiří Paroubek3635
Zdeněk Škromach3331
Vojtěch Filip3030
zdroj: STEM

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám