Hlavní obsah

Vláda schválila program s požadavky Melčáka a Pohanky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Trojkoaliční kabinet Mirka Topolánka (ODS) ve středu schválil své programové prohlášení, se kterým bude v pátek žádat Sněmovnu o důvěru. Vláda zohlednila i některé požadavky poslanců Miloše Melčáka a Michala Pohanky výměnou za to, že budou kabinet tolerovat. Topolánek to potvrdil na tiskové konferenci po jednání vlády s tím, že ministři rozhodli jednomyslně.

Článek

Konečnou verzi programového prohlášení ještě v noci upravoval místopředseda ODS Petr Nečas společně s předsedy obou menších koaličních stran Jiřím Čunkem (KDU-ČSL) a Martinem Bursíkem (Strana zelených).

"To, co si (Melčák a Pohanka) vybojovali, nejsou vždy zásadní ústupky, něco už vláda měla v úmyslu a nedělalo nám problém takovým žádostem vyhovět," řekl Topolánek a jako přiklad uvedl oblast neziskových nemocnicí a sociálních dávek. Další změny se týkaly všeobecných témat jako fungovaní justice nebo státní správy.

Nečas doplnil, že formulace, které byly do textu doplněny, jsou pouze upřesnující. "Nedělaly nám žádny problém," dodal.

Premiér uvedl, že je na Pohanku a Melčáka kvůli jejich rozhodnutí vytvářen určitý nátlak. "Jsou pod obrovským tlakem, mají sami pocit, že jsou sledováni a odposloucháváni nelegálně," řekl Topolánek s tím, že ale o ochranu nepožádali.

Podle předsedy vlády nejsou oba poslanci přeběhlíky. "Udělali jsme zcela otevřeně dohodu a programové ústupky svědčí o tom, že to přeběhlíci nejsou," upřesnil s tím, že podobné smyšlení jako Melčák a Pohanka má zhruba čtvrtina poslanců ČSSD.

Vláda chce spolupráci s opozicí

Topolánek uvedl, že jeho vláda má v úmyslu spolupracovat s opozicí. "Každá klíčová reformní norma bude před předložením konzultována s opozicí," upřesnil.

Program společné vlády občanských demokratů, lidovců a zelených vychází z koaliční dohody, kterou strany podepsaly loni v prosinci. Pokud se jim podaří získat důvěru poslanců, plánují snižovat daně, zavést spoluúčast pacientů, odbourat některé sociální dávky nebo zvednout věkovou hranici odchodu do důchodu.

Vláda se v dohodě s Melčákem a Pohankou zavázala, že nebude nikomu zvyšovat daně, tedy že daňová reforma zvýhodní všechny příjmové skupiny občanů. Kabinet má dále připravit nový zákon o neziskových nemocnicích, který bude garantovat existenci fakultních nemocnic na neziskovém principu. Při zavádění regulačních poplatků ve zdravotnictví zohlední sociální dopady.

Reklama

Související témata:

Související články

Přeběhlík Melčák: Mám čisté svědomí

Poslanec Miloš Melčák poté, co spolu s kolegou Michalem Pohankou v úterý oznámili toleranci Topolánkovy vlády, řekl, že má čisté svědomí. K rozhodnutí...

Výběr článků

Načítám