Hlavní obsah

ČSSD čeká boj o křeslo šéfa Sněmovny

Právo, ada, nig
PRAHA

Generálkou na páteční hlasování o důvěře trojkoaliční vládě Mirka Topolánka měla být středeční mimořádná schůze Sněmovny, na které chtějí sociální demokraté znovu zvolit Miloslava Vlčka do čela dolní komory. Po úterním zběsilém politickém tempu je ale všechno jinak. Ve hře je pozice šéfa ČSSD Jiřího Paroubka ve Sněmovně.

Článek

Jediným nezpochybnitelným bodem středečního jednání je slib nového člena komory. Nemocný sociální demokrat František Vnouček se totiž včera vzdal svého mandátu a nahradí ho Zdeněk Kotouš. Ten Právu již potvrdil, že mandát přijímá a jako sociální demokrat bude hlasovat v souladu s klubem.

Má ještě smysl Vlčkova převolba?

Jednání, které původně vyvolala ČSSD, aby vyměnila předsedu komory Miloslava Vlčka za předsedu komory Vlčka, tak může trvat deset minut. Má to ale nyní vůbec smysl? ČSSD se o tom bude během dopoledne radit.

"Myslím, že to ještě zvážíme a budeme jednat s dalšími stranami. Ještě nejsme rozhodnuti, že bychom už věci měnili," uvedl v úterý předseda Jiří Paroubek. Poslanec Miloslav Kala Právu řekl, že případná Vlčkova převolba může přijít na řadu až po páteční důvěře vládě.

Bez politických dohod ale nemá pro ČSSD smysl Vlčka převolovat. Zaprvé padl důvod jeho letního slibu, že před třetím pokusem o vládu odstoupí, a zadruhé jakákoliv chaotická rošáda by mohla znamenat, že ČSSD důležité křeslo předsedy Sněmovny neudrží.

O naději Topolánkovy vlády na důvěru Sněmovny čtěte také:
Dohodnuto. Pohanka a Melčák nechají vládu projít
Přeběhlík Melčák: mám čisté svědomí

Při vládě ODS chce ČSSD Paroubka v čele Sněmovny

Kdyby se nervozita politiků projevila v zatvrzelosti obou táborů, mohlo by přijít na řadu divoké hlasování bez předpokládaného výsledku.

Přitom v nové situaci, kdy bude fungovat vláda vedená ODS, je jasné, že ČSSD by chtěla křeslo předsedy dolní komory rezervovat pro Paroubka. Ten je zatím řadovým poslancem.

Na druhou stranu se v ODS může znovu objevit názor, že při nedohodě s ČSSD a kvůli nesmiřitelnému souboji s ní by se koalice mohla pokusit prosadit svého kandidáta a obsadit vlastně všechny nejvyšší ústavní funkce v zemi.

Tento výklad má ale slabinu - ODS pro další fungování vlády bude přece jen potřebovat dohodu s ČSSD ve Sněmovně, a tudíž ji nejspíš nebude chtít dráždit bojem o křeslo, které si opozice nárokuje. To jí rozhodně neupírají lidovci ani zelení. A také Mirek Topolánek s oběma přeběhlíky dával včera najevo, že vyjednávání s ČSSD se v dalším období nezříká.

Klubu ČSSD nelze věřit, říká Filip

Dalším faktorem bude chování komunistů. Podle úterních slov předsedy KSČM Vojtěcha Filipa se ukazuje, že čas pracoval v neprospěch těch, kteří sledovali zájmy ČR. "Ti, kteří chtějí uvrhnout zemi do ekonomické stagnace, mezitím získali dostatek prostoru na to, aby ovlivnili veřejné mínění," dodal.

Filip tak reagoval na kauzu Melčák-Pohanka, za níž podle něj může být "politická korupce".

Podle něj není tolerance trojkoaliční vlády na místě. Pokud tato vláda získá důvěru, občané získají čerstvou zkušenost s tím, že poslaneckému klubu ČSSD nelze věřit, tvrdí Filip. "Pohanka a Melčák se museli zbláznit," uzavřel.

Reklama

Související články

Přeběhlík Melčák: Mám čisté svědomí

Poslanec Miloš Melčák poté, co spolu s kolegou Michalem Pohankou v úterý oznámili toleranci Topolánkovy vlády, řekl, že má čisté svědomí. K rozhodnutí...

Výběr článků

Načítám