Hlavní obsah

ČSSD chce kvůli nemoci vyměnit poslance Vnoučka

Právo, ada, nig

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Před pátečním hlasováním Sněmovny o důvěře vládě musí ČSSD vyřešit jeden problém. Zdravotní stav středočeského poslance Františka Vnoučka s největší pravděpodobností nedovolí jeho účast na středečním ani na pátečním jednání Sněmovny. Podle informací Práva proto poslanec uvažuje o tom, že se ještě tento týden vzdá mandátu.

Článek

Právu to potvrdil předseda klubu Michal Hašek s tím, že nechce s ohledem na poslancův stav zatím nic oficiálně komentovat. "Až kolega Vnouček svou rezignaci pošle, pak vydáme oficiální stanovisko," řekl včera Hašek Právu.

Vnouček se kvůli nemoci po červnových volbách zúčastnil pouze části schůze komory v létě a ve Sněmovně se pak ukázal již jen na říjnovém hlasování při hlasování o důvěře vlády, kde pomohl ČSSD k odmítnutí Topolánkova prvního kabinetu.

Vnouček svou rezignací umožní nástup novému poslanci. Má jím být devětatřicetiletý podnikatel ve stavebnictví z Kostelce nad Černými lesy Zdeněk Kotouš, který je prvním náhradníkem soc. dem. ve středních Čechách. Ten je podle Haška již srozuměn s tím, že by se měl narychlo ujmout mandátu. "Určitě mandát přijmu a do Sněmovny nastoupím již ve středu," potvrdil Právu včera Kotouš.

Slib by složil hned ve středu ráno. Na otázku, jak bude hlasovat, budoucí nováček prohlásil: "Jsem sociální demokrat, a tak podpořím stanovisko svého klubu."

Nejistota, jak za zachovají Miloš Melčák a Michal Pohanka, kteří před časem opustili klub soc. dem., stále v ČSSD trvá. Ačkoli se mohou kdykoli zúčastnit jednání klubu, Hašek je chce na jednání klubu ještě před důležitými hlasováními výslovně pozvat. "Máme zájem slyšet jejich stanovisko a případně s nimi diskutovat. Oba je považujeme za poslance zvolené za sociální demokracii, deklarují se spíše jako levicoví poslanci, a tak si myslím, že je to stále věc otevřená," prohlásil Hašek.

Reklama

Výběr článků

Načítám