Hlavní obsah

Součková zpochybnila Kalvodu jako advokáta Diag Human

Novinky, Václav Pergl
PRAHA

Ministryně zdravotnictví Marie Součková si myslí, že bývalý vicepremiér Jan Kalvoda by z etického důvodu neměl ve sporu se státem zastupovat firmu Diag Human. Podezřívá ho ze střetu zájmů.

Článek

"Čekám na vyjádření advokátní komory. Mám určitou pochybnost. Myslím si, že je zde možný střet zájmů z hlediska bývalého působení pana Kalvody ve funkci místopředsedy vlády, kdy o firmě spolurozhodoval jako představitel státu a současnou jeho funkcí - advokáta firmy Diag Human," řekla Právu Součková. Podle ní může proti státu nyní používat informace, které měl jako člen vlády.

"A já se ptám a chci to slyšet od advokátní komory, zda je to etické a zda pan Kalvoda může takto postupovat," řekla Právu Součková.

Kalvoda ale podle svých vlastních slov v tisku s tím problém nemá. Naopak je přesvědčen, že některé výroky politiků jsou protiústavní a napsal v tomto smyslu i dopis premiéru Špidlovi.

Už žádné náhrady

Součková je přesvědčena, že firma by už neměla dostat žádné odškodnění od státu. Jak jsme již uvedli, firmě stát v naprosté tichosti vyplatil 326 miliónů korun za to, že se o ní před deseti lety vyjádřil nepříznivě tehdejší ministr zdravotnictví Martin Bojar. Firma měla zájem o obchodování s krevní plazmou z českých transfúzních stanic, z obchodu však sešlo. Za ušlý zisk a úroky nyní podle některých zdrojů chce čtyři až šest miliard.

"Ráda bych, aby i ty už vyplacené milióny se českému státu vrátily. Musíme však vyčkat do závěrečného názoru rozhodčího senátu a podle něj postupovat. Ten by měl zasedat v příštích dnech," řekla Součková.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám