Hlavní obsah

Topolánek jednal s některými poslanci ČSSD

Právo, Novinky, ČTK, trj, jr
PRAHA

Předseda vlády Mirek Topolánek se v pondělí v Kramářově vile osobně sešel s některými poslanci ČSSD a diskutoval s nimi o programu nové vlády. V některých bodech programového prohlášení je podle něj ještě třeba dále jednat a najít potřebný kompromis. Znovu se sejdou v úterý.

Článek

"Jedná se zejména o podporu mladých rodin, zdravotnictví a sociální oblast," uvádí se v premiérském prohlášení o tématech, o nichž se bude ještě mluvit.

Mluvčí vlády Martin Schmarz nechtěl sdělit jména ani počet poslanců ČSSD, kteří na úřad vlády přijeli. "Informace ještě nebyla uvolněna. Ale určitě bude uvolněna dříve než v pátek," řekl Novinkám Schmarz. Právě v pátek se bude hlasovat o důvěře Topolánkově vládě.

Poslanci na jednání setkání přišli poté, co jim premiér poslal dopis, kde je žádá o podporu své vlády. ČSSD jako strana ústy svého předsedy Jiřího Paroubka podporu trojkoaliční vládě odmítla.

"Nevím o žádných poslancích. Podobná sdělení jsou nejspíše součástí psychologické války vůči ČSSD ze strany politických soupeřů," reagoval na schůzku Paroubek. Doplnil, že v úterý se se všemi poslanci sejde a zeptá se jich na to.

Předseda sociálnědemokratických poslanců Michal Hašek řekl, že klub poslance nevyslal. Byla to tedy jejich osobní iniciativa. On sám prý nechce být "inkvizitorem" a vyšetřovat. Čeká, že poslanci, kteří na schůzce byli, vše klubu vysvětlí.

Melčák se ještě nerozhodl

Koalice ODS, lidovců a zelených ale při přípravě programového prohlášení vlády nemá v úmyslu zásadně měnit již podepsanou koaliční dohodu. V dokumentu tak zřejmě zůstane například zrušení pohřebného a další body, které vadí váhajícímu poslanci ČSSD Miloši Melčákovi. Ten v pondělí Právu řekl, že doposud není rozhodnut, jak se v pátek zachová při jednání Sněmovny a hlasování o důvěře vládě.

Na přímou otázku, jak se při hlasování o důvěře zachová, Melčák odpověděl: "Stále věřím, že dojde k dohodě. O tom, jak budu postupovat, zatím nejsem rozhodnutý. Rozhodovat se budu podle situace možná až v pátek těsně před hlasováním".

"Myslím si, že by se mělo dále jednat, že by se nemělo bouchnout dveřmi. Když dojde na jakékoli hlasování v Poslanecké sněmovně, tak při poměru 100 na 100 mezi koalicí a opozicí se nic nedohodnutého nemůže stát. Všichni přitom víme, že je potřeba provést reformu veřejných financí," uvedl Melčák.

Míru sociálních škrtů je podle Melčáka třeba zvážit. "Sociální smír ve společnosti je nutné zachovat. Celý rok agónie poškozuje celou společnost. Ústupky, které předseda ČSSD Jiří Paroubek naznačil učinit pravici za to, aby měl podíl na moci, se mi zdají příliš protilevicové," míní poslanec.

Koalice změny v programu neplánuje

"Je třeba panu Melčákovi připomenout, že zrušení pohřebného při jednání schválila i sociální demokracie," řekl místopředseda vlády a ODS Petr Nečas. Ten má spolu s předsedy KDU-ČSL a Strany zelených Jiřím Čunkem a Martinem Bursíkem na starosti přípravu vládního prohlášení. Také Čunek potvrdil, že například v sociální oblasti se žádné výrazné změny oproti koaliční smlouvě nechystají.

Vláda trojkoalice ODS, lidovců a zelených by měla schválit své programové prohlášení ve středu, poslanci by jej měli dostat ještě před pátečním hlasováním o důvěře.

Vládní prohlášení je nyní v připomínkovém řízení koaličních stran a jednotlivých resortů. "Drtivou většinu tohoto textu tvoří koaliční dohoda, která je pouze přepracována do souvislého textu," uvedl Nečas. Do prohlášení budou zapracovány i ty oblasti, které v koaliční smlouvě nejsou upraveny. "Na rozdíl od koaliční smlouvy bude programové prohlášení obsáhlejší," řekl Čunek.

Paroubek Melčáka varoval

Předseda ČSSD Jiří Paroubek v pondělí na otázku o Melčákovi řekl, že zůstává klidný a že věří v dobré poslancovo rozhodnutí. Pokud by Melčák do Sněmovny nakonec hlasovat nepřišel a umožnil tak vládě šéfa ODS Mirka Topolánka získat důvěru, Paroubek si nemyslí, že by jako šéf ČSSD navrhoval, aby Melčák přišel o členství v ČSSD.

"Určitě bude tolik lidí, kteří budou usilovat o to, aby odešel ze strany, že už o to nemusím usilovat vůbec já," řekl šéf ČSSD. "Každý poslanec, který by podpořil tuto vládu, pokud by to bylo v rozporu se stanoviskem klubu, a já předpokládám, že bude toto hlasování označeno za závazné, tak pochopitelně, že by to mělo takové konsekvence, ať se ten poslanec jmenuje Jiří Paroubek nebo František Vopička," varoval Paroubek.

ČSSD chce na mimořádném středečním zasedání Sněmovny odvolat z funkce šéfa Sněmovny Miloslava Vlčka. Následně by usilovala o jeho znovuzvolení. Chce tím Vlčka zbavit jeho loňského slibu, že v případě třetího pokusu o sestavení vlády odstoupí. Zástupci trojkoalice ale tento krok vidí jako porušení slibu a označují ho za chaotický. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Vlády se ujala trojkoalice

Prezident Václav Klaus jmenoval novou, během sedmi měsíců už druhou vládu Mirka Topolánka (ODS). Prezident se svým krokem otálel, přestože dostal seznam...

Výběr článků

Načítám