Hlavní obsah

Rath: Koaliční smlouva pro zdravotnictví jde proti pacientům

Právo, Václav Pergl
PRAHA

Trojkoaliční smlouva nové vlády jde ve zdravotnictví výrazně proti pacientům i zdravotníkům, je asociální a hrozí rozkradení peněz vybraných na zdravotní pojištění. Právu to řekl v pondělí stínový ministr zdravotnictví David Rath (ČSSD).

Článek

"V rozsahu privatizace a v poplatků u lékařů jde i za rámec slíbený předvolebním programem ODS," prohlásil Rath.

Dodal, že koaliční smlouva slibuje převod všech zdravotních pojišťoven na akciové společnosti. "To je faktickou privatizací 200 miliard vybraných formou povinné zdravotní daně," řekl Rath. Pokud se podle něj tato privatizace uskuteční, ztratí se část povinně vybraného zdravotního pojištění v rukou soukromých majitelů pojišťoven a bude pro zdravotnictví ztracena. "To je pro ČSSD absolutně nepřijatelné. Je to nebezpečné pro pacienty i celou ČR," dodal.

Poplatky jsou absurdní

Koaliční smlouva, jak řekl Rath, přináší i platby u lékaře. To je v kombinaci s privatizací zdravotních pojišťoven a všech nemocnic zcela nepřijatelné.

"Na jednu stranu se budou ze zdravotnictví přelévat přes zprivatizované pojišťovny a nemocnice desítky miliard mimo zdravotnictví a na druhou stranu budou důchodci a rodiny s dětmi nuceny platit. To je asociální model, který nahrává jen potenciálním majitelům pojišťoven a nemocnic, ale poškozuje pacienty a zdravotníky," prohlásil Rath.

Informoval, že pacienti budou muset platit výrazně víc v hotovosti, při ošetření přitom dostanou méně péče neboť celkové finanční prostředky ve zdravotnictví se sníží.

Cikrt Rathova slova odmítá

Mluvčí ministerstva zdravotnictví Tomáš Cikrt týž den ale Rathova slova odmítl. "Akciová společnost je pouze právní forma, která má umožnit lepší spravování dané instituce a lepší odpovědnost a nic neříká o vlastnictví," oponoval Cikrt s tím, že v akciové společnosti může být majitelem akcií stát, kraj i další subjekty.

Reklama

Související články

Rath se Bendlovi omluvit nemusí

Pražský vrchní soud rozhodl, že exministr zdravotnictví David Rath (ČSSD) se nemusí omlouvat středočeskému hejtmanovi a místopředsedovi ODS Petru Bendlovi...

Výběr článků

Načítám