Hlavní obsah

Vedení ČSSD nevěří v Melčákův odskok

Právo, dan, kij, pch
PRAHA

Špičky ČSSD nevěří, že Miloš Melčák od sociální demokracie v pátek odskočí a umožní vznik vlády Mirka Topolánka. Poslanec, který před časem vystoupil z klubu ČSSD, své kolegy nadále napíná.

Článek

Šéf Jiří Paroubek i první místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka si myslí, že v případě pomoci Topolánkově vládě by takový poslanec neměl v sociální demokracii co pohledávat. "S těmito dalíkovskými poslanci již nebude mít ČSSD nic společného. Pokud neodejdou sami, bude jim zrušeno členství," řekl Sobotka.

Topolánkův kamarád a spolupracovník Marek Dalík minulý týden na Novinkách uvedl, že vládu by mohlo podpořit až sedm soc. dem. poslanců. [celá zpráva]

Paroubek na sobotní krajské konferenci ČSSD Vysočiny ve Větrném Jeníkově řekl, že Melčák by jako sociální demokrat měl respektovat doporučení ústředního výboru ČSSD. "Neumím si představit, že by někdo z poslanců, kteří jsou členy klubu soc. dem., tento projekt podpořil. To se týká i Miloše Melčáka," řekl Paroubek. "Bylo by pro mne zvláštní, kdyby jeden z nejlevicověji orientovaných poslanců hlasoval pro program vlády panské koalice," poznamenal. S Melčákem je podle svých slov v kontaktu přes jeho přátele ve straně.

O bednu šampaňského?

V zákulisí nedělní moravskoslezské konference soc. dem. v Ostravě se mluvilo o sázce, zda Melčák pomůže Topolánkově vládě získat důvěru. Někteří soc. demokraté se prý vsadili o bednu šampaňského. Jiní řekli, že něco takového mohlo proběhnout, ale nikdo se nepřiznal, že by se s někým vsadil.

Melčák v rozhovoru pro sobotní MF Dnes uvedl, že existuje možnost, že se nezúčastní pátečního hlasování o důvěře. Zopakoval, že místo ČSSD je nyní v "důstojné opozici". Případnou tolerancí by se stal porodníkem této vlády.

Již na začátku roku Melčák ale v prohlášení uvedl, že "vláda, která se rozhodla do své koaliční smlouvy vepsat zavedení regulačních poplatků ve zdravotnictví, nemůže očekávat podporu žádného sociálního demokrata". Nyní čeká, zda a v čem vláda ustoupí.

ODS věří v "odpovědné poslance"

Paroubek Melčákovy podmínky včera jízlivě glosoval: "Těším se, jak se sejde pan Topolánek s panem Melčákem a budou spolu v programu škrtat. Z hlediska reputace pana Topolánka považuju za nemožné, aby k tomu došlo. Ale koneckonců i zelení řekli, že by na něco takového nepřistoupili."

Melčák by také chtěl, aby o toleranci vlády ČSSD ještě s koalicí vyjednávala. To včera Sobotka odmítl: "V druhém pokusu jsou již dveře zavřené, zabouchla si je ale ODS."

Melčák nesouhlasí s vládními záměry zrušit například pohřebné a vadí mu míra sociálních škrtů či malá podpora rodiny. Melčák řekl, že s ním kvůli hlasování o vládě nejednal nikdo z ODS.

Občanští demokraté i lidovci doufají, že jim Melčák pomůže. "Věřím, že odpovědných poslanců soc. dem., kteří vládě umožní získat důvěru a ukončit dlouhotrvající politickou krizi v zemi, bude více," řekl místopředseda ODS Ivan Langer. Dodal, že trojkoalice zatím nemá od žádného opozičního poslance příslib. "Stojíme o každý hlas," uvedl ministr financí Miroslav Kalousek (KDU-ČSL).

Podraz, nebo pojistka?

Hlasování o důvěře ve Sněmovně proběhne v pátek. Ve středu by mu mohla předcházet mimořádná schůze, kterou chce ČSSD kvůli převolbě předsedy Sněmovny Miloslava Vlčka (ČSSD). Ten v létě slíbil, že v případě třetího pokusu o sestavování vlády, kdy předseda Sněmovny vybírá premiéra, dobrovolně rezignuje.

Nyní chtějí soc. dem. provést volbu nového předsedy ještě před hlasováním o důvěře v druhém kole. Podle Paroubka tím Vlček dostojí svému závazku, ale zabrání zároveň bezvládí, které by mohlo politickou scénu paralyzovat. "Chceme držet slovo, tímto se ho zbavíme. A pak bude mít předseda Sněmovny volné ruce," uvedl Paroubek na Primě.

Koalice převolbu odmítá jako podraz soc. dem. a program schůze vetuje. "Cílem tohoto návrhu není nic jiného než vytvořit chaos," reagoval šéf zelených Martin Bursík.

ČSSD nemůže zatím počítat ani s podporou komunistů, kteří se rozhodnou v úterý, kdy se mají společně sejít kluby ČSSD a KSČM. Pokud nemá ČSSD dohodnutou podporu někoho v koalici, převolba je podle místopředsedy KSČM Jiřího Dolejše marná a ztrácí smysl.

Reklama

Související články

Paroubek: žádný poslanec ČSSD vládu nepodpoří

Předseda ČSSD Jiří Paroubek předpokládá, že všichni poslanci jeho strany budou respektovat doporučení ústředního výboru ČSSD a při hlasování o důvěře odmítnou...

Výběr článků

Načítám