Hlavní obsah

Paroubek se s Bursíkem hádal o Temelínu i znovuzvolení Vlčka

PRAHA

Lídři ČSSD a Strany zelených si v neděli na televizi Prima vyměnili názory. Během diskuze, která byla mimo jiné o využití jaderné energie a ropy, předseda ČSSD Jiří Paroubek řekl šéfovi Strany zelených a ministru životního prostředí Martinu Bursíkovi, že soc. dem. trojkoaliční vládu nepodpoří, protože je její program protinárodní a protilidový. Koaliční partneři chtějí naopak zablokovat znovuzvolení sociálnědemokratického předsedy sněmovny Miloslava Vlčka.

Článek

"Váš program je protinárodní v oblasti energetické politiky," uvedl Paroubek s narážkou na postoj zelených, kteří kritizují jadernou elektrárnu Temelín. "Když zavřeme Temelín, zhasneme světla, sejdeme se u Bursíků a budeme si vyprávět," zažertoval Paroubek.

Uvedl také, že by se chtěl pokusit pro Česko vyjednat s Ruskem nižší cenu za zemní plyn. Ještě jako bývalý premiér jednal o levnějším plynu s ruským prezidentem Vladimírem Putinem, pak mu také poslal dopis, v němž o snížení ceny žádal. Přestože na něj nedostal odpověď, je podle něj nutné na tuto iniciativu navázat. "Oni (ruská strana) čekají, co se stane. Je potřeba, aby někdo zajel do Ruska," uvedl Paroubek.

"Mohu navrhnout panu ministru Schwarzenbergovi, budete-li mít zájem, že by vás mohl jmenovat velvyslancem ČR pro vyjednání ceny plynu v Rusku, jestli skutečně máte ty páky a umíte to," vyjádřil se sarkasticky Bursík.

Program trojkoalice je protilidový

"Důvěru od nás tato vláda nezíská. Program trojkoalice je protilidový," uvedl Paroubek a citoval příklad rovné daně, která je podle něj ústupem z principu solidarity.

S tím ale Bursík nesouhlasil. "Vláda by měla dostat důvěru, protože je třeba zahájit ekonomické reformy, modernizaci energetiky a dopravy. Z pohledu zelených je vládní program nejzelenější ze všech programů, co tu kdy byly," opáčil.

Podle ministra životního prostředí by s vládními prioritami mohli souhlasit i voliči ČSSD. "Těm jde o to, kam země směřuje a nechtějí nějaké strategické vojenské cvičení," kritizoval Bursík linii nejvyšších představitelů sociálnědemokratické strany.

Převolení Vlčka je komické

Bursík také kritizoval plán soc. dem. na převolení současného předsedy Sněmovny Miloslava Vlčka předtím, než vláda požádá poslance o důvěru. "Není to dodržení slibu, cílem je vytvořit chaos. Komicky se bude volit Vlček za Vlčka," řekl s narážkou na slib, který Vlček při svém zvolení dal, že před třetím pokusem o vytvoření vlády odstoupí z funkce.

Paroubek ale takové tvrzení odmítl a odvětil, že návr soc. dem. není demonstrace síly, ale ústavní odpovědností, kterou jeho strana má. "Do slibu jste nás donutili vy a my jsme šli nad rámec Ústavy. Teď to chceme napravit, chceme se zbavit slibu," vysvětlil Paroubek.

Snaha ČSSD prosadit dva dny před hlasováním o důvěře vládě rezignaci a poté znovuzvolení sociálnědemokratického předsedy sněmovny Miloslava Vlčka je podle vládní koalice "podraz" a porušení veřejného slibu, že Vlček odstoupí až po druhém neúspěšném pokusu složit kabinet s důvěrou. Kvůli tomu chtějí vládní poslanci program středeční mimořádné schůze zablokovat.

Reklama

Související témata:

Související články

Paroubek: žádný poslanec ČSSD vládu nepodpoří

Předseda ČSSD Jiří Paroubek předpokládá, že všichni poslanci jeho strany budou respektovat doporučení ústředního výboru ČSSD a při hlasování o důvěře odmítnou...

Výběr článků

Načítám