Hlavní obsah

Riskování na českých přejezdech stálo loni život 42 lidí

PRAHA

Lidé jsou zřejmě nepoučitelní, pokud jde o chování na železničních přejezdech. Jen za rok 2006 zbytečně zemřelo na českých železničních přejezdech při 290 nehodách 42 lidí. Celkový počet nehod mírně stoupá.

Článek

"V uplynulém roce došlo celkem ke 290 střetnutím, při kterých zemřelo 42 osob a dalších 149 bylo zraněno. Ke zlepšení bezpečnostní situace na přejezdech nepřispělo ani zavedení bodového systému. Počet mrtvých oproti minulému roku sice o 26 % klesl, ale celkový počet nehod vzrostl o 5 % a počet zraněných dokonce o 48 %," uvádí Zdeněk Neusar, mluvčí Drážní inspekce.

Všechny nehody byly podle Neusara způsobeny účastníky silničního provozu, a to nedovoleným vjezdem na železniční přejezd. V roce 2005 bylo nehod 274, ale zemřelo o 11 lidí více. O rok dříve zahynulo při 288 střetech silničních a drážních vozidel 57 lidí, zraněných bylo 128.

Na sedm nehod v průměru jeden mrtvý

"V průměru stále připadá jeden mrtvý na sedm střetnutí a lze předpokládat, že pokud se zásadním způsobem nezmění chování řidičů a nezvrátí se tak nepříznivý vývoj situace, podobná čísla Drážní inspekce zaznamená také v letošním roce," říká Neusar.

Drážní inspekce by chtěla osvětovou činností snížit počet nehod a mrtvých na železničních přejezdech alespoň na hranici údajů z roku 2002, ve kterém na přejezdech zemřelo 24 řidičů a chodců.

Mezi nejčastější přestupky na přejezdech patří nerespektování výstražného světelného zařízení, přejíždění a přecházení přes přejezd těsně před přijíždějícím vlakem. Ještě častější ovšem bývá nedodržování nejvyšší povolené rychlosti jízdy přes železniční přejezd, a to i o desítky km/h.

Počet těchto přestupků se výrazně nesnížil ani ve druhé polovině roku 2006, kdy už platila novela silničního zákona. Řidiči se stále dost nestrachují o své body a hlavně o své životy.

Reklama

Související témata:

Související články

Rychlík smetl traktor, řidič je vážně zraněn

Zřejmě nepozornost řidiče byla příčinou vážné dopravní nehody mezi Tetčicemi a Omicemi na Brněnsku, při níž se v úterý před polednem srazil traktor s rychlíkem...

Šestnáctiletý motorkář vjel pod vlak

Šestnáctiletý řidič motorky zemřel v úterý večer na železničním přejezdu u Kořenic na Kolínsku. Mladíka srazil projíždějící vlak, mrtvý byl na místě. Nehoda...

Výběr článků

Načítám