Hlavní obsah

ÚS: volby v okrsku dvou částí Prahy se nemusí opakovat

BRNO

Volby v jednom okrsku v Praze 4 a Praze 10 nebude nutné kvůli vadám při sčítání hlasů opakovat. Vyplývá to ze čtvrtečního rozhodnutí Ústavního soudu (ÚS). Kvůli špatnému postupu při sčítání hlasů dostala ČSSD v obou městských částech o jeden mandát méně.

Článek

Podle Ústavního soudu ne každá volební vada ale musí zákonitě znamenat opakování voleb, řekl jeho mluvčí Michal Spáčil. Městský soud v Praze musí nyní nařídit přepočet hlasů a nové rozdělení křesel v zastupitelstvu Prahy 4 a Prahy 10.

Krátce po oznámení výsledků voleb ČSSD poukázala na to, že v okrsku 279. v Praze 4 byly patrně špatně sečteny. V okrsku se o přízeň voličů ucházelo devět sociálních demokratů. Odevzdáno v něm bylo 440 obálek, což odpovídá 3960 hlasům. Do protokolu o výsledcích bylo ale uvedeno, že hlasů bylo odevzdáno jen 3340.

Sociální demokraté připustili, že je skutečně možné, aby bylo odevzdáno méně hlasů, než se předpokládalo. Poukázala ale na to, že devítka na její kandidátce nedostala podle protokolu ani jediný hlas, což se v žádném jiném volebním okrsku nestalo.

Městský soud v Praze proto nechal odevzdané hlasy přepočítat a skutečně chybu zjistil. ČSSD ve 279. okrsku dostala nikoli 459 hlasů, jak se původně uvádělo, ale o 52 hlasů více.

Tento výsledek má vliv na složení zastupitelstva Prahy 4. ČSSD by mělo jeden mandát uvolnit uskupení Unie pro Prahu 4. Sociální demokraté žádali ale opakování voleb, k čemuž však podle názoru Ústavního soudu není důvod.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám