Hlavní obsah

Vládu podpoří 2 až 7 poslanců ČSSD, tipuje Dalík

– PRAHA
Novinky, znk

Blízký spolupracovník a mediální poradce premiéra Mirka Topolánka (ODS) Marek Dalík ve čtvrtečním diskuzním chatu se čtenáři Novinek uvedl, že při hlasování o důvěře by pro Topolánkovu vládu mohlo zvednout ruku dva až sedm zákonodárců ČSSD. Jejich podporou si je prý jist na 70 procent. "Bude to ku prospěchu ČR," dodal.

Článek

Dalík sám přiznal, že se snaží vyjednat pro Topolánkovu vládu důvěru a oslovuje jednotlivé levicové poslance. "Běhám, seč můžu, ačkoliv jsou mi socani v patách," řekl s nadsázkou.

Topolánkův poradce si nemyslí, že by bylo lepší ponechat sociálním demokratům třetí pokus o sestavení vlády, ve kterém by kvůli patové situaci ve Sněmovně neuspěli a následovalo by vyhlášení předčasných voleb. "Bojím se, že by našli pár poslanců, kterým jsou bližší poslanecká korýtka než nové volby. Proto je lepší uspět s touto vládou," upřesnil.

Premiérův tajemník se znovu opřel do ČSSD a zejména do jejího předsedy Jiřího Paroubka. Zopakoval, že nevěří čelným představitelům této strany a Paroubek podle něj nesouhlasí s vládou trojkoalice kvůli tomu, že touží po vlastní moci. "Je aparátčík s neodolatelnou touhou po moci," uvedl na adresu Paroubka.

"V soukromí je to ale inteligentní a vtipný člověk," dodal záhy. Kdyby ČSSD nevedl její současný předseda, nebylo by podle něj třeba hledat "konstruktivní poslance", kteří by novou vládu podpořili.

Topolánkův poradce vyzvedl také osobu bývalého premiéra a předsedy ČSSD Miloše Zemana. "Miloš Zeman byl státník a nešlo (mu) jen o posty ve firmách. To zajímá spíše pana Paroubka a jeho kamarilu," uvedl.

Schwarzenberg je vlastenec

Ke kauze Kořistka, ve které ho bývalý poslanec za US-DEU nařkl z uplácení, Dalík řekl, že ho obvinil kvůli tomu, že se bál, že bude obviněn spolustraníky a médii z vyjednávání s ODS. "Proto zazmatkoval a přešel do nekoordinovaného protiútoku," uvedl.

Na ministra zahraničí Karla Schwarzenberga má jiný názor než například prezident Václav Klaus a část ODS, podle které nebude v ministerském křesle dostatečně hájit zájmy státu. "Je to český vlastenec, konzervativec, čestný a majestátní muž. Za zelené ten z lepších kandidátů na ministra zahraničí," uvedl na jeho adresu.

Dalík se vyjádřil i k mimomanželskému vztahu svého šéfa s místopředsedkyní Sněmovny Lucií Talmanovou (ODS). "Jako profesionál jsem měl být proti tomu vztahu, jako člověk jsem to nedokázal," přiznal.

Reklama

Výběr článků

Načítám