Hlavní obsah

Předseda Sněmovny chce rezignovat příští středu

PRAHA

O osudu druhé vlády šéfa ODS Mirka Topolánka s lidovci a zelenými se rozhodne v pátek 19. ledna. Informaci potvrdil předseda Sněmovny Miloslav Vlček z ČSSD, který zároveň svolal na středu 17. ledna mimořádnou schůzi dolní komory. Na programu má být Vlčkovo odstoupení a volba nového šéfa Sněmovny. Vlček ovšem připustil, že program schůze nemusí být poslanci schválen.

Článek

Pro schválení programu schůze je potřeba nadpoloviční většina přítomných poslanců. Pokud na sebe ve středu při schvalování programu narazí dva "stovkové" bloky v plné síle, program nebude schválen a Vlček nebude moci být převolen.

ČSSD by se tak mohla pokusit o volbu předsedy Sněmovny v pátek na řádné schůzi, a to ještě před plánovaným hlasováním o důvěře vládě.

"Jde o to, abychom se nedostali do ústavní krize. To znamená, že může nastat situace, kdy vláda ve druhém pokusu nedostane důvěru a já se budu muset vzdát. Pak nebudeme mít vládu s důvěrou a nebudeme mít ani předsedu sněmovny, který ve třetím pokusu navrhuje premiéra," vysvětlil Vlček záměr ČSSD.

Pokud se poslanci nesejdou příští středu, další možností je podle šéfa poslanců ČSSD Michala Haška přerušit páteční řádnou schůzi a na pondělí svolat mimořádnou, uvedl.

Předseda Strany zelených Martin Bursík novinářům řekl, že "převolování" předsedy Sněmovny by bylo komickým a nesmyslným činem. Koalice podle něj program mimořádné schůze nepodpoří.

Paroubek věří v možnost Vlčkova zvovuzvolení

Pro zvolení předsedy Sněmovny je třeba nadpoloviční většína přítomných poslanců. Předseda ČSSD Jiří Paroubek ve čtvrtečním rozhovoru pro Rádio Impuls uvedl, že se neobává, že se znovuzvolení Vlčka nepodaří. "Předpokládám, že tu většinu získáme," řekl. Jak? To ale upřesnit nechtěl.

"Ta volba je tajná, takže i kdybych měl uzavřené nějaké dohody, tak při té tajné volbě nemůžu na nic spoléhat, než na svědomí těch poslanců," dodal.

Podpora pro vládu není jistá

Premiér podporu pro vládu nemá dojednanou. Jistých má 100 poslanců koalice. Ve středu se sice strany koalice a ČSSD pokusily jednat o podpoře, dokonce za přítomnosti kamer, [celá zpráva] k ničemu to ale nevedlo. Předseda ČSSD už na začátku jednání prohlásil, že vládu jeho strana nepodpoří a totéž zopakoval i na konci.

Vyjednavačům ODS, KDU-ČSL a zelených tak nyní zbývá osm dní na to, aby pro svůj kabinet dohodli podporu u některého z opozičních poslanců. Připravili proto dopis, kterým oslovili všech 74 poslanců za ČSSD. [celá zpráva]

Topolánkovi nikdo podporu neslíbil

Topolánek přiznal, že zatím nemá dohodnutou žádnou podporu. "Takové osobní ubezpečení od nikoho nemám," uvedl Topolánek. Reagoval tím i na vyjádřením svého poradce Marka Dalíka, podle něhož by na 70 procent mohl kabinet získat podporu dvou až sedmi sociálních demokratů.

Podle Topolánka jde o Dalíkův soukromý názor. Premiér s nikým z poslanců ČSSD podle svých slov ani osobně nejednal.

Předseda vlády přesto věří, že jeho vláda nějaký ten levicový hlas dostane. "Nemyslím si, že ta stranická direktiva v klubu ČSSD nakonec zvítězí. Po sedmi měsících je celá řada lidí, kteří si nemyslí, že ta situace se dá dále protahovat," řekl premiér

Zatím není jasné, jak se zachovají dva poslanci, kteří vystoupili z klubu ČSSD - Miloš Melčák a Michal Pohanka. Na otázky ohledně svého hlasování odmítají odpovídat. [celá zpráva]

Topolánek již dříve dal najevo, že pokud neuspěje ani napodruhé, nabídne svůj odchod z čela ODS.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám