Hlavní obsah

Politologové: jednání o vládě bylo Paroubkovou show

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Podle politologů měl přímý přenos středečního jednání trojkoaliční vlády Mirka Topolánka s ČSSD navodit dojem, že sociální demokraté jsou přímí, otevření a odpovědní účastníci jednání. Podle jejich vyjádření šlo o divadlo předsedy ČSSD Jiřího Paroubka, který už předem věděl, že nabídku vlády zamítne.

Článek

"Hlavní úmysl Jiřího Paroubka byl zviditelnit sebe a svoji stranu. Vytvořit dojem, že on je ten, kdo chce jednat na rovinu a vsunout Mirka Topolánka do role toho, kdo vytváří zákulisní intriky," řekl Petr Just z Karlovy univerzity. Jednání označil za divadlo.

Zprávu o jednání si můžete přečíst ZDE

Francouzský politolog Ilios Yannakakis, který sleduje politický vývoj v ČR, označil Paroubkův nápad s přímým přenosem za "skutečně nedemokratický". "Je to fantastická demagogie, 'dívejte se, my sociální demokraté jsme odpovědní a chceme kompromis, zatímco oni ne, oni jsou ti špatní a my jsme ti dobří'," řekl. Dodal, že už nemůže jít o skutečné jednání.

"Povolební vyjednávání je do jisté míry strategická hra, jejíž neveřejnost může prospět výsledku jednání," uvedl Just. Ani podnikatelé při obchodních jednáních nezveřejňují podmínky, protože by si tím mohli třeba do budoucna uškodit, podotkl s tím, že na tom nevidí nic nemravného a nečestného.

Pro Paroubka bylo jednání zajímavé, pro Topolánka představením

Paroubek sám k jednání uvedl, že se mu zdálo "zajímavé a novátorské". Šlo mu prý o to, aby výstupy ze schůze nebyly zkreslovány. Zdůraznil, že na žádnou televizi nenaléhal, aby schůzku přenášela, nicméně očekával, že stanice budou mít o takové vysílání zájem.

Topolánek označil dnešní jednání za představení, předseda zelených Martin Bursík mluvil o "reality show ve smyslu Big Brother".

Reklama

Související články

Vlády se ujala trojkoalice

Prezident Václav Klaus jmenoval novou, během sedmi měsíců už druhou vládu Mirka Topolánka (ODS). Prezident se svým krokem otálel, přestože dostal seznam...

Výběr článků

Načítám