Hlavní obsah

Melčák ani Pohanka neřekli, zda trojkoalici podpoří

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Poslanci Miloš Melčák a Michal Pohanka, kteří před časem opustili klub ČSSD, se v úterý nezúčastnili jednání své bývalé sněmovní frakce. Stále tak není jasné, zda podpoří novou trojkoaliční vládu ODS, lidovců a zelených. Melčák v den jmenování kabinetu ze Sněmovny odešel zřejmě přes kuchyň restaurace, aby se nemusel setkat s novináři. Předseda ČSSD Jiří Paroubek věří, že trojkoalice ve Sněmovně důvěru nedostane.

Článek

"My to bereme tak, že jsou dále součástí levicové stovky a že ani jeden z nich není tím stoprvním hlasem," řekl v úterý předseda klubu ČSSD Michal Hašek, podle kterého už oba poslanci dali v médiích najevo, že jsou stále levicovými politiky a že se jim program vlády nelíbí.

Nová vláda premiéra Mirka Topolánka (ODS) může ve Sněmovně počítat s podporou pouhé poloviny z dvou set poslanců. Hlasy Melčáka nebo Pohanky by tak trojkoalici mohly pomoci k získání důvěry Sněmovny. Melčák ale už dříve vyjádřil své výhrady k programu trojkoalice. "Nechci dávat nějaké naděje, že když všechno selže, tak tady máte Melčáka," řekl minulý týden. K tomu, aby pro trojkoalici zvedl ruku, by podle něj vláda musela ustoupit od plánovaných sociálních škrtů obsažených v koaliční smlouvě. [celá zpráva]

Paroubek svým poslancům věří

Topolánek chce o podpoře pro svůj druhý kabinet ještě jednat s ČSSD, pokud to Paroubek odmítne, chce premiér oslovit jednotlivé sociálnědemokratické poslance.

"To už je věc jednotlivých poslanců a já poslancům věřím," řekl večer Paroubek v České televizi. "Není možné, aby podpořili vládu, která chce zavést přímou daň, otevřít cestu k privatizaci nemocnic nebo ke školnému," dodal předseda ČSSD, který jednání s Topolánkem o podpoře trojkoalice podmínil přítomností televizních kamer. [celá zpráva]

Také místopředseda dolní komory Lubomír Zaorálek (ČSSD) věří, že Melčák a Pohanka budou jednoznačně proti Topolánkově vládě. "Myslím, že pro tento program prostě sociální demokrat hlasovat nemůže," řekl dnes novinářům.

O Pohankovi předseda ČSSD Jiří Paroubek minulý týden řekl, že se počátkem tohoto měsíce vrátí do poslaneckého klubu. Pohanka ani Melčák se však zatím do sněmovní frakce ČSSD nevrátili.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám