Hlavní obsah

Evropští demokraté si vymohli část miliónů

Právo, Novinky, ada, nig
PRAHA

SNK Evropští demokraté již dostali část peněz z patnácti miliónů, které jim ministerstvo financí odmítalo více než čtyři roky vyplatit za patnáct mandátů v pražském zastupitelstvu. Jde o 4,4 miliónu za léta 2002-3. O zbytek budou znovu žádat. A když jim nebude vyhověno, počítají s tím, že Ústavní soud v důsledku nerovné soutěže zvrátí loňské volby a otevře cestu k volbám novým, předčasným.

Článek

Představitelé strany podali loni kvůli zadržování 15 miliónů žalobu k Ústavnímu soudu. Jak řekla na pondělní tiskové konferenci předsedkyně SNK ED Jana Hybášková, tuto žalobu strana stáhne, pokud v ČR vznikne v blízké době stabilní vláda.

"V této situaci bude na naší politické straně ležet veliká odpovědnost, zda tuto stížnost stáhneme, či nestáhneme. V případě, že se politici této země umoudří a pokusí se této zemi přinést přidanou hodnotu a bude zde schválena a potvrzena vláda, která dostane mandát a bude fungovat, my samozřejmě tuto paradoxní stížnost stáhneme," prohlásila.

Podle SNK ED totiž má jejich ústavní stížnost, kterou se domáhají vypsání nových sněmovních voleb, šanci. Vycházejí z toho, že jejich strana byla jedinou, která loni uspěla se svou stížností na průběh voleb již u Nejvyššího správního soudu. Strana si v ní stěžovala, že nebyly dodrženy rovné podmínky pro všechny, neboť jí byla zadržována výplata peněz, na které získala nárok již v roce 2002. Soud uznal, že SNK ED byla poškozena, o opakování voleb ale nerozhodl. Jeho odůvodnění nyní právě zkoumá Ústavní soud.

SNK ED chce donutit ostatní strany k dohodě o vládě

"Je na Ústavním soudu, aby nyní zvážil, zdali by se nejednalo i o do jisté míry elegantní vyřešení současné politické krize," prohlásil místopředseda strany Stanislav Polčák a Hybášková připustila, že tuto ústavní stížnost používají "jako politický prostředek, jak donutit strany, aby se dohodly".

Vinu za průtahy a za to, že stát bude muset straně zaplatit kolem miliónu korun na úrocích, dávají bývalému soc. dem. ministrovi financí Bohuslavu Sobotkovi. Soudní spory ještě neskončily.

Hybášková totiž loni na podzim obvinila z pokusu o korupci ministry spravedlnosti a financí Jiřího Pospíšila a Vlastimila Tlustého. Zatímco prvnímu se později omluvila, Tlustému se omluvit odmítla, a ten ji zažaloval.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám