Hlavní obsah

Náměstek obrany a armádní dodavatel se potkali na Mauriciu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

První náměstek ministra obrany Martin Barták se zřejmě podivil na své vánoční dovolené, jak je svět malý. Anebo to bylo jinak? Uprostřed Indického oceánu se na malém, exotickém ostrově Mauricius totiž Barták podle informací Práva před pár dny potkal s Michalem Smržem, prezidentem vsetínské zbrojovky ZVI, která patří k nejvýznamnějším českým armádním dodavatelům.

Článek

Seděli spolu v restauraci. Na ostrově se podle Bartáka setkali náhodně a určitě se nebavili o zakázkách ZVI pro ministerstvo obrany.

"S tím člověkem jsem se tam setkal náhodně a potkal jsem tam i jiné představitele českého veřejného a průmyslového života," řekl v pondělí Právu Barták. Dodal, že byl na dovolené s rodinou. Popřel, že by jeho dovolená nějakým způsobem souvisela se ZVI.

"Sám jsem si celou dovolenou hradil, což je jednoznačně dokladovatelné, a nikdy by mě nenapadlo nic jiného, protože by to byla hloupost. Nikdy mi žádná firma dovolenou neplatila. Absolutně bych na to nepřistoupil, poté, co jsem od čtvrtého září v úřadu. To bych se považoval za nekompetentního, nemocného člověka," poznamenal Barták.

Výlet pro jednoho až za sto tisíc

Na dovolené byl během Vánoc a Nového roku. Cenu, kterou za zájezd zaplatil, nechtěl sdělit. Tuto informaci považuje za soukromou věc. Týdenní pobyt na Mauriciu i s letenkou a dalšími poplatky přitom může přijít jednoho člověka s cestovní kanceláří od 30 do sta tisíc korun.

Barták je na ministerstvu obrany od září, předtím radil v bezpečnostních otázkách předsedovi výboru pro obranu Janu Vidímovi a ministru práce a sociálních věcí Petru Nečasovi (oba ODS).

Vsetínská zbrojovka, která se specializuje hlavně na menší a střední střelné zbraně a munici, usiluje o to, aby mohla dodávat munici do transportérů, které pro armádu začala vyrábět rakouská firma Steyr.

První dodávka 17 strojů by přitom měla proběhnout již letos. ZVI dodává také pro armádu protimateriálové pušky Falcon a kanóny Plamen pro bitevníky L-159. Ministerstvo proti plánu objednalo pouze třetinu z požadovaných 300 kanónů, protože letku L-159 také zredukovalo na třetinu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám