Hlavní obsah

Nachlazených dramaticky přibývá

– ČESKÁ REPUBLIKA
Právo, Václav Pergl

V České republice v prvním lednovém týdnu dramaticky stoupl počet nachlazených. Na 100 tisíc obyvatel onemocnělo záněty horních cest dýchacích 1444 pacientů, což je o 54,3 procenta víc než v posledním týdnu loňského roku.

Článek

"Většinou jde o nachlazení a kašel. Chřipkový virus zatím na území České republiky izolován nebyl," řekla Právu v pondělí doktorka Marie Otavová z Národní referenční laboratoře pro chřipku Státního zdravotního ústavu v Praze.

Nárůst počtu nemocných zdůvodnila tím, že v závěru loňského roku měly děti vánoční prázdniny a i dospělí si vybírali dovolenou. Po návratu do školních a pracovních kolektivů, kde stačí jeden nemocný, aby nakazil ostatní, se nákaza prudce rozšířila. Největší nárůst mají moravské kraje, zejména Olomoucký, kde počet nemocných stoupl téměř o 100 procent. Podobně je tomu ve Zlínském a Moravskoslezském kraji. Hned za nimi je největší nárůst onemocnění v Pardubickém kraji a Praze. Naopak nejmenší nárůst je v Jihočeském kraji.

"Nejvíce pacientů v přepočtu na 100 tisíc obyvatel je mezi dětmi do pěti let a to 4312. Nárůst je o 37 procent," řekla Otavová. Dodala, že v závěru loňského roku stoupla nemocnost i v Evropě, hlavně ve Skotsku, Francii a Norsku, kde byly lokální nebo regionální epidemie. "Z toho můžeme usuzovat, že se vbrzku rozšíří i do jiných států Evropy včetně naší republiky," uvedla doktorka Otavová.

Očkování má ještě cenu

Očkování vůči chřipce má ještě význam. Je však třeba se domluvit na krajských hygienách zda s ohledem na výskyt onemocnění v kraji ještě doporučují očkování nebo ne. Vakcína stojí přibližně 200 korun a pacient ji hradí v plné výši včetně vpichu, který stojí zhruba 100 korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám