Hlavní obsah

Česko bude mít novou vládu v úterý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Prezident Václav Klaus jmenuje trojkoaliční vládu ODS, KDU-ČSL a Strany zelených vedenou Mirkem Topolánkem v úterý v 11 hodin. Oznámil to v pondělí Hrad. Klaus dostal seznam ministrů nové vlády ještě před Vánoci. Kabinet ale stále nemá vyjednanou podporu ve Sněmovně.

Článek

O půl hodiny později začne ustavující schůze nového kabinetu. Během odpoledne bude premiér Topolánek uvádět své ministry oficiálně do funkcí.

Ze 17 ministrů zůstanou ve funkci Topolánek a všech osm ministrů za ODS, někteří jen změní rezort. Alexandr Vondra tak bude místo ministrem zahraničí vicepremiérem pro evropské záležitosti a Petr Gandalovič vymění místní rozvoj za zemědělství.

Zbývající ministři převezmou úřad od svých předchůdců. Poprvé do ministerského křesla zasednou Jiří Čunek, Miroslav Kalousek, Helena Třeštíková (všichni KDU-ČSL), Karel Schwarzenberg,  Dana Kuchtová a Džamila Stehlíková (všichni Strana zelených). Ministry už v minulosti byli Cyril Svoboda, Vlasta Parkanová (oba lidovci) a Martin Bursík (zelení).

Topolánek nebude s důvěrou otálet

Premiér v pondělí uvedl, že nebude čekat až na poslední dny ústavního termínu pro požádání Sněmovny o důvěru, ale že o ni požádá dřív. "Nebudeme čekat 30 dní," řekl.

Ohradil se také proti tvrzení Hradu, že prezident nemohl jmenovat vládu, dokud mu Úřad vlády nedodal nezbytné dokumenty týkající se jednotlivých ministrů. "Ujišťuji, že veškeré povinnosti byly splněny včas a předány standadrdním způsobem," poznamenal Topolánek.

Prezident se minulý týden přes svého mluvčího nechal slyšet, že nejmenuje nový kabinet dříve, než dostane od Úřadu vlády všechny potřebné dokumenty týkající se kandidátů na ministerské posty. Jednalo se například o životopisy nebo lustrační osvědčení kandidátů na ministerské posty. [celá zpráva]

Premiér vyjádřil nad Klausovými slovy politování

Topolánek také kritizoval prezidentova vyjádření, podle kterého se Klaus obává při vyjednávání o získání důvěry vzniku politické korupce. "Zásadně a kategoricky vylučuji jakoukoliv formu korupce při formování vlády. Oslovíme nejprve ČSSD a pak její jednotlivé poslance. Nad slovy pana prezidenta vyjadřuji politování," řekl.

Topolánek uvedl, že pokud se mu nepodaří vyjednat důvěru a žádný jiný koncept nebude na stole, pak se ODS bude muset sama rozhodnout, jestli přehodnotí své kongresové rozhodnutí a začne vyjednávat exkluzivně s ČSSD. "Jestli bude nutne svolávat nový kongres ale nevím," dodal premiér.

Klausovi vadí složení kabinetu

Klaus se v minulosti netajil tím, že personální obsazení exekutivy není podle něj ideální. Vadí mu například kandidát na ministra zahraničí Karel Schwarzenberg, který by prý kvůli svým vazbám na Rakousko nemusel dostatečně hájit zájmy ČR. Klaus je také dlouhodobě kritický vůči Straně zelených, která podle něj má zcela odlišný světonázor než ODS.

Prezident také odmítá vládu, která by stála na hlasech několika přeběhlých poslanců. To mu ale Topolánek zaručit nemůže. Jeho vláda, která musí požádat o důvěru ve Sněmovně do třiceti dnů od jmenování, bude potřebovat nejméně jeden hlas z levicového bloku. Hlasování o důvěře tak bude předcházet snaha ODS vyjednat podporu ze strany ČSSD nebo jen některých jejích poslanců.

ČSSD jednání s trojkoalicí odmítá

ČSSD se ale minulý týden nechala slyšet, že o podpoře nebo toleranci trojkoaličního projektu jednat nehodlá. [celá zpráva]

Místo toho nabízí ODS ve třetím pokusu společnou vládu obou nejsilnějších stran spolu s lidovci. Občanští demokraté by si mohli vybrat premiéra, zatímco soc. dem. by obsadila křeslo předsedy dolní komory

Premiér uvedl, že chce předstoupit před Sněmovnu co nejdříve. Koaliční smlouvu trojkoalice totiž pokládá za prakticky hotové programové prohlášení kabinetu. Pokud jeho vláda neprojde, Topolánek je ochoten dát k dispozici svou funkci předsedy ODS. [celá zpráva]

Reklama

Související články

ČSSD odmítla jednat s trojkoalicí

Grémium ČSSD v pátek ráno rozhodlo, že strana nebude jednat s ODS, KDU-ČSL a Stranou zelených o toleranci nebo podpoře jejich kabinetu. Chce také, aby premiér...

Výběr článků

Načítám