Hlavní obsah

Zeman: nebude-li vláda odborníků, ať ČSSD toleruje trojkoalici

– PRAHA

Bývalý premiér a předseda ČSSD Miloš Zeman řekl v Otázkách Václava Moravce na ČT, že by sociální demokraté měli jednat o toleranci vlády trojkoalice, pokud nebude šance na vytvoření překlenovací vlády odborníků ve třetím pokusu. Současný šéf Sněmovny Miloslav Vlček by měl podle Zemana odstoupit z funkce až před případným třetím pokusem o sestavení vlády.

Článek

Zeman řekl, že si přeje vznik překlenovací vlády odborníků, která prosadí změny volebního zákona a dovede zemi k předčasným volbám. "Kdyby byla naděje, že ve třetím pokusu vznikne překlenovací vláda odborníků, pak není důvod tolerovat druhou Topolánkovu vládu," řekl Zeman s tím, že pokud by taková šance nebyla, pak by se mělo diskutovat o toleranci za tvrdých programových podmínek.

Podle Zemana nejspíš vznikne "splácaná vláda"

"Očekávám, že vznikne nějaká splácaná vláda, která se bude potácet podle hesla 'dobrý každý den' až do voleb, které budou možná v řádném termínu," obává se Zeman. Dodal, že řada lidí se třese na ministerská místa a ještě větší řada poslanců se obává, že by v předčasných volbách nebyli znovu zvoleni.  

"Mám-li volit mezi důstojnou opozicí a nedůstojnou vládou, pak bych volil tu důstojnou opozici," konstatoval Zeman a dodal, že účast ve vládě, kde by ČSSD byla slabším a vydíraným partnerem, by mohla negativně ovlivnit výsledek strany v dalších volbách.

Zemanův partner v debatě, místopředseda Senátu a bývalý český premiér Petr Pithart (KDU-ČSL) se rovněž postavil proti společné vládě ČSSD a ODS.

"Velká koalice znamená, že nebude silná demokratická opozice," prohlásil Pithart s tím, že v žádném případě nesmí být jedinou opozicí KSČM.

Vlček má podle Zemana odstoupit až po druhém pokusu

Podle Zemana by současný šéf Sněmovny, sociální demokrat Miloslav Vlček měl z funkce odstoupit až před případným třetím pokusem o sestavení vlády. ČSSD přitom navrhla, aby Vlček odstoupil už před druhým pokusem, tedy před hlasováním o důvěře druhé vládě Mirka Topolánka (ODS).

 "Míla Vlček slíbil, že odstoupí před třetím pokusem, to znamená, že může odstoupit kdykoliv. Dával bych přednost tomu, aby odstoupil teprve tehdy, jestliže k tomu třetímu pokusu skutečně dojde" řekl Zeman.

Vlček má jako předseda Sněmovny pravomoc navrhnout ve třetím pokusu o sestavení vlády premiéra. Tohoto práva se ale před svým zvolením do funkce vzdal a slíbil, že před třetím pokusem odstoupí. ČSSD navrhla občanským demokratům, že Vlček odstoupí ještě před druhým pokusem, následně bude znovu zvolen a poté navrhne premiéra, jehož si vybere ODS.

Pithart: Vlčkovo podmíněné zvolení je absurdní

Petr Pithart považuje podmíněné Vlčkovo zvolení dočasným předsedou Sněmovny za absurdní lidovou tvořivost. Zeman s ním v tomto bodě souhlasil, když poznamenal, že se tím zablokovala další koaliční jednání.

Podle Pitharta bylo také absurdní opakované jmenování předsedy ODS Mirka Topolánka premiérem. Pithart se domnívá, že prezident Václav Klaus se tím mohl pokusit dokázat, že Topolánek ani napodruhé sestavit vládu nesvede.

Reklama

Související témata:

Související články

Zeman se zastal prezidenta proti Topolánkovi

Podle bývalého předsedy vlády a ČSSD Miloše Zemana by řešením současné patové politické situace měla být vláda odborníků do předčasných voleb. V pátečním...

Zvrat: ČSSD je ochotna dát ODS třetí pokus

ČSSD chce, aby předseda Sněmovny Miroslav Vlček (ČSSD) rezignoval na svou funkci ještě v průběhu druhého pokusu o sestavení vlády. Ještě během druhého pokusu...

Výběr článků

Načítám