Hlavní obsah

Manažeři ČEZ vydělali na akciích 130 miliónů

Právo, Martin Procházka, Jakub Troníček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Manažeři ČEZ ve středu prodali více než 242 000 akcií z opčního motivačního programu za asi 236 miliónů korun. Po započtení nákladů a daní si tím vydělali zhruba 129 miliónů korun. Na největší částku asi 50 miliónů korun si přišel bývalý člen představenstva ČEZ Alan Svoboda. Údaje včera na webových stránkách zveřejnila Česká národní banka.

Článek

Generálnímu řediteli ČEZ Martinu Romanovi vynesl prodej přes 21 miliónů korun. Nejvíce akcií, takřka 91 000, zpeněžil Svoboda. Čtyři členové představenstva ČEZ včetně Romana prodali vždy 37 823 akcií. Prodejní cena u všech vedoucích představitelů ČEZ byla 974 korun.

Daniel Beneš tak vydělal necelých 18 miliónů korun a Jiří Borovec a Tomáš Pleskač asi 20 miliónů.    

Kauza odměňování členů dozorčí rady pokračuje

Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Martin Pecina odmítá obvinění policie v kauze odměňování členů dozorčí rady ČEZ. "Je to nesmysl, myslím, že je to omyl, že to mělo být obvinění na někoho jiného," řekl Právu Pecina. Podle vlastních slov měl být obviněn z toho, že jako člen dozorčí rady ČEZ přijal kapitálovou životní pojistku.

Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Martin Pecina

"V obvinění například stojí, že jsem smlouvu o výkonu funkce uzavřel v roce 2002, což není pravda. Uzavřel jsem ji v roce 2003," uvedl Pecina. Dodal, že do dozorčí rady ČEZ přišel až několik let potom, co opční program a program kapitálového životního pojištění běžel. "Myslím, že policie chtěla obvinit lidi, kteří tento program schválili, a u mě se asi spletli," dodal.

Podle policie trestný čin spáchán byl

Podle šéfa pražské policie Petra Želáska jsou kriminalisté přesvědčeni, že trestný čin v tomto případě spáchán byl. "Kdybychom v ruce neměli žádné pádné důkazy, tak bychom trestní stíhání nezahajovali. Vše navíc bylo konzultováno s dozorujícím státním zástupcem, který s tímto krokem souhlasil," uvedl Želásko. Zároveň však dodal, že zatím nelze předjímat, jak celý případ skončí. "Je to složitá právní otázka a právníci jistě budou argumentovat, že k ničemu trestnému nedošlo. My jsme ale přesvědčení, že to jednání skutkovou podstatu trestného činu naplňuje," doplnil Želásko.

Jména obviněných policie stejně jako státní zastupitelství oficiálně nepotvrdila ani nevyvrátila, pražský policejní mluvčí Tomáš Hulan také odmítl přiblížit, zda budou vyšetřovatelé u některého z obviněných žádat Poslaneckou sněmovnu o jeho vydání. Ze zveřejněných osob, kteří obvinění čelí, má v současné době imunitu poslanec ODS Oldřich Vojíř.

Pecina odmítl opční program, v jehož rámci mohli členové dozorčí rady získávat akcie ČEZ za cenu, za kterou se prodávaly před jejich nástupem do funkce, a díky rychle rostoucímu kurzu je následně prodat s astronomickými zisky. "Opční program jsem odmítl, to je choulostivější věc. Nevím, zda by měli členové dozorčí rady být součástí programu," dodal Pecina s tím, že přijetím pojistky zákon v žádném případě neporušil. Pecina podal stížnost, o které bude nyní rozhodovat městský státní zástupce v Praze. "Stížnost už podali všichni obvinění," uvedl Pecina.

Vyšetřován prý i exšéf FNM Juchelka

Podle dobře informovaného zdroje Práva jsou mezi obviněnými i bývalí náměstkové ministra průmyslu a obchodu Václav Srba a Zdeněk Vorlíček, bývalí náměstkové ministra financí Pavel Suchý a Tomáš Potměšil a poslanec ODS Oldřich Vojíř. Obviněni podle dobře informovaného zdroje byli i vládní tajemník pro přípravu českého předsednictví EU Zdeněk Hrubý a bývalý šéf Fondu národního majetku Jan Juchelka.

Mezi obviněnými by podle některých spekulací mohli být i Milada Vlasáková, Zdeňka Němcová či Pavel Šafařík.

Obvinění z porušování povinností při správě cizího majetku čelí podle žalobce Martina Omelky celkem deset lidí. Hrozí jim až osm let vězení.

Omelka se včera nechtěl k celému případu vyjadřovat.

Reklama

Výběr článků

Načítám