Hlavní obsah

Paroubek chce omladit ČSSD a povolat více žen

NOVÉ SEDLO

Předseda ČSSD Jiří Paroubek oslovil delegáty krajské konference strany na Karlovarsku s požadavkem na modernizaci a větší otevřenost sociální demokracie. Podle Paroubka je také nutné co nejdříve omladit členskou základnu strany, což je prý úkol pro všechny stranické úrovně od okresní až po tu nejvyšší.

Článek

Na krajské konferenci sociálních demokratů Karlovarského kraje v Novém Sedle na Sokolovsku Paroubek řekl, že modernizace ČSSD by měla být jedním ze způsobů, jak co nejlépe uspět už v krajských volbách za dva roky. Právě na ně se mají krajské organizace maximálně soustředit, konstatoval Paroubek.

"Chtěli bychom, aby v procesu modernizace hrála například důležitou roli Masarykova dělnická akademie v Praze, která by se měla změnit v moderní vzdělávací institut. K dialogu s veřejností budeme využívat vlastní tisk. Zahájíme vydávání čtrnáctideníku, a posléze týdeníku. Počítáme s debatami se studenty na vysokých školách," poznamenal Paroubek.

Paroubek chce mladší sociální demokraty i demokratky

Paroubek řekl, že je vcelku spokojený s vývojem členské základy. Počet členů ČSSD se za loňský rok zvýšil zhruba o 1000 a pohybuje se tak kolem 17 000. Podle Paroubka je tento vývoj velmi dobrý a je odpovědí na politiku ČSSD. "Tento trend bychom rádi udrželi i letos. Věkový průměr strany není špatný, ale vždy může být lepší. Chtěli bychom určitě zvýšit podíl žen. Chceme se více zajímat o názory veřejnosti na naše kandidáty pro volby do krajských zastupitelstev. Proto si budeme dělat vlastní průzkumy veřejného mínění a zjišťovat u navrhovaných kandidátů, jaké na ně mají lidé názory," uvedl.

Předseda ČSSD na krajské konferenci Karlovarského kraje, první, kterou navštívil, zopakoval stanovisko vedení ČSSD k současné politické situaci a pokusům o sestavení vlády. Zdůraznil, že ČSSD nepodpoří pokus předsedy ODS Mirka Topolánka o získání důvěry pro trojkoaliční vládu. [celá zpráva] "Delegáti krajské konference postup vedení strany podpořili. V této věci jsme zajedno," uvedl Paroubek.

Paroubek potvrdil návrat Pohanky

Paroubek na dotaz Práva k hlasování přeběhlíků o Topolánkově trojkoaliční vládě:

"S panem Pohankou jsme v trvalém styku a já očekávám v blízké době jeho návrat do poslaneckého klubu ČSSD. Jak jsem v případě pana Melčáka četl jeho stanoviska k hlasování, tak se domnívám, vzhledem k některým militantním pravicovým programovým bodům trojkoaliční dohody, že tak levicově smýšlející člověk nemůže souhlasit se zavádění například rovné daně, přímých plateb u lékaře. My jsme pana Melčáka nechali, aby si přes Vánoce utříbil situaci, protože jsme z něho měli pocit po těch deseti letech přepracování."

Paroubek na dotaz Práva, zda předpokládá konec předsednictví Mirka Topolánka v ODS v případě, že neprojde v hlasování projekt trojkoaliční vlády:

"Nejsem politický komentátor, aby se k tomu takto vyjadřoval. Pan Topolánek je na cestě do zápisu do Guinessovy knihy rekordů, když se mu během půl roku nepodaří získat podporu pro dvě vlády. Nemyslím si ale, že takové hlasování je zárukou politické smrti. Víme ale, že v ODS dochází k pnutí a je jenom jejich věcí, jaké hledají cesty práce, já jsem spíše pro celospolečenský koncensus, vzhledem k tomu, jaká situace nastala po volbách. Střídmý jsem i co otázky osobního života pana Topolánka, protože občané této země jsou už unaveni a chtějí hledat řešení a nejsou zvědaví na spouštění slovní pyrotechniky. My jsme přišli se svojí variantou řešení vzniklé patové situace po volbách."

Krajským šéfem ČSSD stále Poc

Krajská konference podprořila Jiřího Paroubka na postu šéfa ČSSD. Velmi podobně dopadly i volby šéfa krajského zastoupení na Karlovarsku - tam opět vyhrál Pavel Poc získáním 64 hlasů ze 118. Poc podpořil slova Jiřího Paroubka o soustředění sil na krajské volby a dodal, že pokud ČSSD v kraji získá deset mandátů, oholí si bradku. Nyní jich strana drží sedm z 45.

Také jihočeští sociální demokraté violili svého nového krajského šéfa. Bývalou místopředsedkyni Poslanecké sněmovny Jitku Kupčovou, která stála v čele krajské organizace dvě volební období, vystřídá starosta Veselí nad Lužnicí Jaromír Novák.

Reklama

Související články

Paroubek popsal Klausovi svou představu vlády

Předseda ČSSD Jiří Paroubek se ve čtvrtek před polednem na Pražském hradě sešel s prezidentem Václavem Klausem. Na schůzce, o kterou požádal šéf sociálních...

ČSSD odmítla jednat s trojkoalicí

Grémium ČSSD v pátek ráno rozhodlo, že strana nebude jednat s ODS, KDU-ČSL a Stranou zelených o toleranci nebo podpoře jejich kabinetu. Chce také, aby premiér...

Výběr článků

Načítám