Bakterii Listeria monocytogenes obsahoval pochoutkový salát s dobou použitelnosti do 1. ledna.

Podle mluvčího SZPI Ivo Klemeše platí zákaz do doby, než firma předloží prokazatelné důkazy, že výroba potravin je už bezpečná.

Majitel výrobny Jindřich Kosina netuší, odkud může zdroj bakterií pocházet. "Vůbec si to nedokážu vysvětlit, musí to být z nakupovaných surovin. Každý den všechno důkladně čistíme, jednou týdně je generální očista daná sanitárním řádem. Za 15 let existence jsem s potravinářskou inspekcí nikdy žádné problémy neměl, ani jsem o té bakterii nikdy neslyšel," řekl Kosina. Odhaduje, že výrobu bude moci spustit nejdříve za týden, dopad na ekonomiku firmy si zatím netroufá odhadnout.

V salátu Rumcajs už listerie není

Naopak lahůdkářskou výrobu může znovu rozjet provozovna v Gorkého ulici v Klatovech, která patří firmě MASO WEST. Tady inspektoři zarazili výrobu 2. ledna, poté, co zjistili bakterii listeria u lahůdkového salátu Rumcajs.

"Nyní jsou výsledky stěrů odebraných z výrobních zařízení a prostor provozovny negativní," doplnil Klemeš.

Výskyt bakterie listeria byl již zjištěn ve více krajích. Na jihu Moravy to bylo například u tlačenky firmy Rezpo Břeclav, u játrového salámu firmy Dobrá masna Kyjov, bruselské paštiky firmy RR Food, ve výrobně firmy Strejček Brno nebo u Svitavského salátu podniku Jednota.

V olomouckém kraji se bakterie vyskytla v tlačence z výrobny Smičková ze Seničky na Olomoucku, kabanosu z výrobny Brachtl v Šumvaldu na Olomoucku, sekané z výrobny Masonava Olomouc - Pavlovičky, tlačence z Brodku u Přerova, aspiku pocházející z firmy Váhala v Hustopečích nad Bečvou na Přerovsku, klobáse z výrobny U Bínů z Hrabenova na Šumpersku, tlačence vyrobené firmou Pitel z Olšan na Šumpersku a salámu Junior Středního odborného učiliště Jeseník.

V královéhradeckém kraji našli hygienici listerii ve výrobcích společnosti Gurmán plus a Zvičinské uzeniny a lahůdky.