Hlavní obsah

KSČM nabídla soc. dem. podporu menšinové vlády

ČTK, Jitka Götzová, Alexandr Mitrofanov
PRAHA

Komunisté nabízejí ČSSD spolupráci a podpořili by případný menšinový kabinet sociální demokracie. Během sobotního jednání Ústředního výboru to novinářům řekl předseda KSČM Miroslav Grebeníček.

Článek

"Je vážně narušena stabilita vlády," uvedl Grebeníček. Vládní koalice sociálních demokratů, lidovců a unionistů je podle šéfa opoziční KSČM nesourodá. Vnitřně nestabilní ČSSD prý vydírají unionisté. Sociální demokracie tak podle Grebeníčka ruší své předvolební sliby a odklání se od levicové politiky. I díky tomu rostou preference pravicové ODS, poznamenal.

"Mohli bychom vzít s porozuměním menšinovou vládu ČSSD," zopakoval Grebeníček nabídku své strany. Nový kabinet sociálních demokratů, by však nesměl navázat na program současné Špidlovy vlády a musel by se vrátit k levicovému programu.

Podle šéfa komunistických poslanců Vojtěcha Filipa to ovšem neznamená, že by KSČM ve sněmovně podpořila ve všem jakýkoliv menšinový kabinet ČSSD. "Není to bianco šek, to je nabídka k jednání. K jednání o programu takové příští vlády," dodal.

O odvolání Dolejše se nehlasovalo

Odpůrcům místopředsedy KSČM Jiřího Dolejše se nepodařilo na program dnešního zasedání zařadit jeho odvolání. Při hlasování o tom, aby se věcí výbor zabýval, se pro vyjádřilo pouze 14 z 85 přítomných. Sám Dolejš byl přitom pro, čímž chtěl docílit vyjasnění situace kolem své osoby. Části komunistů se nelíbilo, že navzdory stranickému doporučení veřejně podpořil vstup ČR do Evropské unie (EU).

Vedení strany také jednalo o vládní reformě veřejných financí. Jako celek ji nepodpoří, mohou však ve sněmovně zvednout ruku pro některé dílčí návrhy, například pro zavedení registračních pokladen.

Soc. dem. se přesvědčuje o správnosti reformy

Vedle komunistů se sešel také Ústřední výkonný výbor ČSSD, který drtivou většinou doporučil poslancům a senátorům za sociální demokracii, aby v parlamentu podpořili návrhy zákonů spojené s vládní reformou veřejných financí. Předseda ČSSD a premiér Vladimír Špidla uvedl, že doposud žádný poslanec soc. dem. mu nesdělil, že reformu nepodpoří.

ÚVV ČSSD ve svém usnesení připomněl, že strana vždy kladla důraz na vzdělání. Ministryně školství Petra Buzková k tomu řekla, že jí toto usnesení pomůže při závěrečném rozdělování peněz ze státního rozpočtu pro jednotlivé resorty.

Politici si rozdělí 24 křesel v EP

V Evropském parlamentu je pro ČR vyčleněno 24 křesel. Sociální demokraté by z nich mohli získat sedm až osm a komunisté čtyři, pokud by dosáhli stejných volebních výsledků jako v posledních volbách do Poslanecké sněmovny. V minulých senátních volbách se ani ČSSD, ani KSČM nepodařilo obhájit dosavadní počet mandátů. Sociální demokraté propadli i v krajských volbách, v některých krajích skončili až za komunisty.

Reklama

Výběr článků

Načítám