Hlavní obsah

Zvrat: ČSSD je ochotna dát ODS třetí pokus

– PRAHA

ČSSD chce, aby předseda Sněmovny Miroslav Vlček (ČSSD) rezignoval na svou funkci ještě v průběhu druhého pokusu o sestavení vlády. Ještě během druhého pokusu ale bude usilovat o jeho znovuzvolení. Ve třetím pokusu by šéf dolní komory navrhl na premiéra politika z ODS. Předseda ČSSD Jiří Paroubek přinese ve čtvrtek tento návrh prezidentu Václavu Klausovi.

Článek

Sociální demokraté rezolutně odmítají podpořit trojkoaliční vládu Mirka Topolánka a jsou si jistí, že v hlasování ve Sněmovně důvěru nezíská. Poté je ČSSD ochotná obnovit jednání s ODS a KDU-ČSL o společné vládě.

Podmínkou ale je, aby dohoda o vládě byla dosažena do sedmi dnů od vyslovení nedůvěry vládě Mirka Topolánka. Jinak je ČSSD připravena pokusit se vládnout sama.

Paroubek se ve čtvrtek dopoledne sejde s prezidentem Václavem Klausem. Na schůzce, kterou navrhl Paroubek, chce šéf soc. dem. informovat prezidenta o návrhu sociální demokracie na řešení politické situace.

Pro ODS není plán ČSSD aktuální, lidovci jej nezatracují

Nový plán ČSSD nepovažují občanští demokraté za aktuální, protože už předem počítá s krachem druhého kabinetu Mirka Topolánka (ODS). Šéf poslaneckého klubu ODS Petr Tluchoř novinářům řekl, že nyní je na stole návrh na jmenování koaliční vlády Mirka Topolánka. "Pan předseda Paroubek stále přichází s nějakými návrhy, zvláště v situacích, kdy vidí, že prohrává," soudí Tluchoř.

Předseda KDU-ČSL Jiří Čunek naopak vnímá představu sociálních demokratů o řešení povolebního patu jako nabídku k dialogu. "Riziko třetího pokusu je v tom, že může trvat měsíce, a vládnout znovu dlouho bez důvěry, by nebylo dobré. Pokud nastane ta situace, potom by bylo lepší, aby došlo k nějaké větší dohodě politických stran," řekl Čunek.

Bez širší dohody politiků totiž podle Čunka nelze sestavit stabilní vládu ani se domluvit na předčasných volbách. Druhý pokus ale nezatracuje, má prý ještě naději. "Samozřejmě upřednostňuji, aby do té doby došlo k dohodě stran. Pokud k tomu nebude vůle, tam pak ať klidně následuje další dohoda stran," uvedl lidovecký šéf.

Podle Vlčka je ČSSD ochotna jednat o podpoře trojkoalice

Vlček po středečním obědě s prezidentem Václavem Klausem uvedl, že ČSSD by mohla jednat o podpoře trojkoaliční vlády, pokud ta změní část svého programu. "Pokud přijde ODS s nějakými nabídkami, myslím, že dveře nejsou zavřeny," řekl Vlček. Trojkoalice by ale musela ustoupit například od zavedení rovné daně a plateb pacientů u lékaře, které jsou pro sociální demokracii nepřijatelné.

Vlček ale svá slova posléze zmírnil. "V první řadě je nutné zdůraznit, že ČSSD nevyvíjí žádnou iniciativu vůči současné navržené trojkoalici, pouze pečlivě studujeme její program," uvedl.

Předseda Sněmovny u Klause zopakoval, že před případným třetím pokusem o sestavení vlády rezignuje. Ve třetím pokusu navrhuje prezidentovi jméno premiéra právě šéf dolní komory.

Paroubek podporu vlády trojkoalice odmítá

Podporu druhému kabinetu Mirka Topolánka vyloučil Paroubek. Ten ještě v úterý Právu řekl, že jeho strana bude usilovat o získání třetího pokusu o sestavení vlády. Na internetových stránkách ČSSD pak řekl, že by mu v tom případě nevadily hlasy přeběhlíků. "Záleží na motivech přeběhlictví," upřesnil Paroubek. [celá zpráva]

Místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach uvedl, že program vládní koalice je podle něj jednoznačně programem ODS, od kterého občanští demokraté před volbami ustoupili, aby nevystrašili voliče. "V tuto chvíli není žádná možnost, jak Topolánkův kabinet podpořit," zdůraznil.

Klaus poobědval nejen s Vlčkem, ale také s předsedou Senátu Přemyslem Sobotkou (ODS). Ten uvedl, že jednání o ústupcích z programu, například od rovné daně, "není vůbec předmětem debaty v daném okamžiku". "Dnes je tato koaliční dohoda a budeme jednat dále, samozřejmě s tím spektrem, které je dnes v Poslanecké sněmovně," řekl šéf Senátu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám