Hlavní obsah

Langer prodloužil Paroubkovi nárok na ochranku

Právo, Jakub Troníček, Petr Blahuš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ačkoliv uplynuly už čtyři měsíce od výměny činitelů v ministerských křeslech, někdejšího premiéra a šéfa ČSSD Jiřího Paroubka stále chrání policisté z ochranné služby. Ze členů bývalé vlády má podle ministra vnitra Ivana Langra (ODS) ochranku už jen on.

Článek

Nárok na ochranu mu sice oficiálně skončil stejně jako zbývajícím ústavním činitelům ke konci loňského roku, Langer však podepsal její prodloužení.

"Vyhodnotili jsme to tak, že pan Paroubek je stále natolik exponovanou osobou, že je prodloužení jeho ochrany na místě," řekl Právu Langer. Zároveň odmítl, že by důvodem k takovému rozhodnutí bylo případné vyhrožování expremiérovi.

Sám Paroubek podle vlastních slov nesleduje, zda mu někdo vyhrožuje. "To sleduje asi ministerstvo vnitra, takže to o tom rozhodlo," uvedl s tím, že ochranku má přidělenu zatím na neurčito. "Takže to může skončit za týden, za měsíc, já nevím kdy," poznamenal Paroubek.

Ostatní členy bývalé vlády už ochranka nehlídá

"Já už ochranku nemám od konce listopadu," uvedl bývalý šéf resortu vnitra a současný předseda sněmovního bezpečnostního výboru František Bublan (za ČSSD).

Policie podle zákona chrání jen některé ústavní činitele. Patří mezi ně kromě prezidenta republiky premiér, ministr vnitra, zahraničí či spravedlnosti a šéfové obou komor parlamentu. Ministra obrany střeží příslušníci vojenské policie. Po skončení mandátu mají členové vlády bez rozdílu nárok na osobního šoféra, služební automobil a právě vybraní činitelé i na ochranku.

"Zatímco na auto s řidičem má takový bývalý politik nárok po dobu tří měsíců, délku přidělené osobní ochrany zákon neupravuje, ta se řídí vnitřními směrnicemi ministra vnitra," řekl Právu šéf ochranné služby Lubomír Kvíčala.

Předpisy přitom umožňují přidělit bodyguarda v případě potřeby i po skončení této dočasné ochrany, a to i opakovaně. "Tato situace však ještě nikdy nenastala," řekl Kvíčala.

Sil a prostředků je dost

Náklady na střežení bývalých politiků, prováděné i po skončení jejich aktivní činnosti, jdou z prostředků ministerstva vnitra. Jejich výši odmítl Kvíčala sdělit. "To není možné vypočítat ani řádově," řekl.

Podle Kvíčaly hlídají policisté z ochranné služby politiky i v soukromí a doprovázejí je i během dovolených. "Záleží vždy na domluvě s chráněnou osobou a na tom, jaká je kolem ní bezpečnostní situace," sdělil Kvíčala.

Povolební situace však zamotala hlavu i jeho útvaru, neboť hrozí, že při rychlém střídání vlád nebude mít dostatek policistů na ochranu všech oprávněných lidí. V tuto chvíli je však podle Kvíčaly situace zvládnutelná. "Kapacity zatím máme dostačující, a když nám to zákon ukládá, musíme si to nějak zařídit," dodal Kvíčala.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám