Hlavní obsah

Paroubkovi by ve třetím pokusu přeběhlíci zřejmě nevadili

– PRAHA
Právo, Novinky, trj, znk

Předseda ČSSD Jiří Paroubek uvedl, že v případném třetím pokusu o sestavení vlády by mu hlasy přeběhlíků vadit nemusely. Řekl to na on-line chatu s návštěvníky webu ČSSD. Podle něj by záleželo na motivech, které by k tomuto rozhodnutí přeběhlé poslance vedly. V rozhovoru pro středeční Právo řekl, že jeho strana bude usilovat o to, aby pro sebe získala třetí pokus o sestavení vlády. Zároveň odmítl jakoukoliv podporu pro vládu trojkoalice.

Článek

"Mezi druhým pokusem a předčasnými volbami je třetí pokus. Říkám otevřeně, že uděláme vše, abychom ho získali pro sociální demokracii. Řekl jsem také, že jsme ochotni jednat, ale nikoli na půdorysu té pravostředové trojkoalice," uvedl Paroubek.

Podle šéfa ČSSD jsou úvahy o opakování nárazníkové koalice s ODS a KDU-ČSL v tuto chvíli daleko. Přitom v době, kdy se rýsoval kabinet občanských, sociálních a křesťanských demokratů, Paroubek zdůrazňoval, že se soustředí právě na druhý pokus. Zamýšlenou koalici ale nakonec odmítla Výkonná rada ODS. Paroubek se i poté stavěl k třetímu pokusu spíš odmítavě. [celá zpráva]

Žádní přeběhlíci podle Paroubka trojkoalici nepodpoří

Předseda ČSSD také zopakoval, že trojkoalice se nemůže při hlasování o důvěře ve Sněmovně spolehnout na hlasy poslanců, kteří nedávno opustili klub sociální demokracie.

"Pan Topolánek sestavil nějakou vládu, jakýsi vzdušný zámek, na základě toho, že mu pan Dalík nakukal, že existuje nějaká společná platforma konstruktivních sociálních demokratů, která vládu podpoří, nebo ji bude tolerovat. Tak ať panu Topolánkovi nastoupí tito mysteriózní sociální demokraté. Myslím, že neexistují, a myslím, že tato vláda shoří stejně jako ta předchozí," prohlásil Paroubek, který v úterý oznámil, že se do klubu ČSSD vrátí poslanec Michal Pohanka. [celá zpráva] Druhý ze zběhlých poslanců Miloš Melčák podle Paroubka vládu podpořit nechce.

Pro třetí pokus o sestavení vlády navrhuje prezidentovi kandidáta na premiéra předseda Sněmovny, kterým je nyní Miloslav Vlček z ČSSD. Toho ale váže slib, který dal před svým zvolením do čela dolní komory, že odstoupí ze své funkce, jakmile dojde na třetí pokus o vytvoření kabinetu. Vlčkův závazek vzešel z dohody parlamentních stran, která umožnila ustavení Sněmovny a zvolení jejího dočasného předsedy.

Celý rozhovor s Jiřím Paroubkem si můžete přečíst ve středečním Právu. 

Reklama

Související články

Paroubek by nevzal třetí pokus

Šéf ČSSD Jiří Paroubek ve čtvrtek naznačil, že se nechce pouštět do případného třetího pokusu o sestavení vlády. Řekl, že si jím v současné situaci nemůže...

Paroubek: jsme připraveni jednat s ODS hned

Sociální demokracie je připravena jednat s občanskými demokraty o společné vládě ODS, ČSSD a KDU-ČSL. Tedy v podobě, v jaké jednání ODS minulý týden přerušila....

Výběr článků

Načítám