Hlavní obsah

Pohanka neuvažuje, že by podpořil trojkoalici

Právo, nig, trj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Dva poslanci zvolení za ČSSD, které by předseda vlády a ODS Mirek Topolánek nutně potřeboval pro podporu své tříbarevné vlády, se zřejmě vrátí z vandru domů. Nejspíš se nestanou Topolánkovým 101. a 102. hlasem. Odradily je totiž plány ODS, lidovců a zelených v jejich programu.

Článek

Miloš Melčák už v pondělí vyjádřil znechucení nad koaličním programem a vládu zřejmě odmítne podržet. Pohanka v úterý Právu řekl, že ani on z podobných důvodů nemá chuť takovou vládu podpořit. A k tomu předseda soc. dem. Jiří Paroubek oznámil, že Pohanka se zřejmě vrátí ještě v lednu do poslaneckého klubu soc. dem., který na podzim ještě před Melčákem opustil. [celá zpráva]

Pohanka, jenž je nyní nestraník, Právu telefonicky z pobytu na horách řekl, že jeho návrat mezi poslance této strany je sice stále jen ve stadiu úvah, ale o podpoře Topolákovy vlády neuvažuje.

"Ty body z koaliční dohody, které jsem zatím slyšel, mě nenaplnily přílišným optimismem. Já byl zvolen za levicové spektrum, a pokud by se měly některé věci z dohody realizovat i ve vládním programu, pak by to nebylo pro mé voliče to pravé ořechové," zdůraznil Pohanka.

Se svým kolegou Melčákem, který ve straně zůstal, má shodné výhrady k sociálním škrtům a také nesouhlasí se zavedením některých poplatků ve zdravotnictví.

Pohanka zmírnil Paroubkova slova o návratu do klubu

Paroubek v úterý pro Frekvenci 1 neskrýval optimismus ohledně postojů obou zběhlých poslanců. Melčák podle něj "uvažuje docela rozumně, že tuto vládu nelze podpořit". "Myslím, že se rozhodne správným směrem."

A pokud jde o druhého poslance? "S panem Pohankou jsme domluveni, že by se počátkem tohoto měsíce opět vrátil do poslaneckého klubu soc. dem.," řekl v rádiu.

Pohanka se však vyjádřil zdrženlivěji: "Ještě stále jsou věci, které si potřebuji dořešit, mezi tím je i vztah s šéfem klubu Michalem Haškem." Poslanec ani příliš nevěří dřívějšímu prohlášení šéfa Paroubkových poradců Jaroslava Tvrdíka, že by byl v případě Pohankova návratu do klubu ochoten odejít z Lidového domu.

Melčák říká, že koaliční plány v sociální oblasti jsou pro něj nepřijatelné: "Nemohl bych pro ně hlasovat."

Reklama

Související články

Tvrdík nabídl odchod z funkce kvůli Melčákovi

Jaroslav Tvrdík, šéf poradců předsedy ČSSD Jiřího Paroubka, nabídl v pátek při jednání předsednictva své strany v přítomnosti odbojného poslance za soc. dem....

Výběr článků

Načítám