Hlavní obsah

Paroubek: Pohanka se vrátí do klubu ČSSD

PRAHA

Michal Pohanka se údajně vrátí do poslaneckého klubu ČSSD. Frekvenci 1 to řekl šéf sociální demokracie Jiří Paroubek s tím, že se s Pohankou dohodl na počátek ledna.

Článek

"S panem Pohankou jsme domluveni, že by se počátkem tohoto měsíce opět vrátil do poslaneckého klubu sociální demokracie," řekl v rozhovoru pro Frekvenci 1 šéf ČSSD Jiří Paroubek.

Pohanka z klubu i ze strany odešel vloni v říjnu. Zdůvodnil to tím, že na něj šéf klubu Michal Hašek tlačil, aby se vzdal poslaneckého mandátu kvůli tomu, že ho prošetřuje policie. Po čase Pohanka slíbil Paroubkovi, že v zásadních věcech bude hlasovat spolu se stranou.

Dalším poslancem, který vloni na podzim opustil klub ČSSD, je Miloš Melčák. Spekulovalo se o tom, že právě Melčák by mohl zvednout ruku pro trojkoaliční vládu Mirka Topolánka při hlasování o důvěře. Melčák měl však nedávno svou podporu kabinetu ODS, lidovců a zelených zpochybnit.

"Tak mě to nepřekvapuje, protože pan Melčák, myslím, že uvažuje docela rozumně, že tuto vládu nelze podpořit," řekl Paroubek s tím, že s Melčákem mluvil naposledy před Vánoci. Konečné rozhodnutí je prý na Melčákovi samotném: "My jsme to nechávali na něm, ať se sám rozhodne, a myslím, že se rozhodne správným směrem."

Podle Paroubka nemá trojkoalice jistých ani sto hlasů

Paroubek si myslí, že vláda staronové tříkoalice ODS s lidovci a zelenými nemá naději získat ve Sněmovně důvěru. Podle Paroubka se dokonce hovoří o tom, že až 14 či 15 středopravých poslanců, tedy především z ODS, by vládě důvěru nedalo, a že Topolánek tedy zdaleka nemá jistou ani stovku hlasů. 

"Myslím, že to je problém pana Topolánka, ne můj," reagoval Paroubek ve Frekvenci 1 na další otázku bývalého reportéra TV Nova Jana Tuny. Šéf ČSSD odmítl, že by situaci s některými členy ODS, především té pražské konzultoval.

Schwarzenberg? Dobrý jako ministr cestovního ruchu

Z konkrétních kandidátů na ministry Paroubkovi vadí adept na šéfa Černínského paláce, senátor Karel Schwarzenberg (ODA). Podle Paroubka by vzhledem k službám vídeňského hotelu Schwarzenberg by senátor a lesník se švýcarským i českým občanstvím byl vhodným kandidátem na ministra cestovního ruchu.

Karel Schwarzenberg podle Paroubka není v Evropě tolik znám, jak to tvrdí bývalý prezident Václav Havel, šéf ČSSD by to prý mohl doložit, pokud by byl v kontaktu s deseti různými evropskými premiéry. "Já vás ujišťuji, že kdybych se s nimi e-mailem spojil, že by vůbec netušili, kdo to pan Schwarzenberg je," řekl Paroubek ve Frekvenci 1.

Paroubek přitom stále doufá, že druhý pokus se tříkoalicí ODS, lidovců a zelených nevyčerpá, pokud Výkonná rada ODS ve čtvrtek uzná, že vláda nemá naději získat důvěru a vrátí se k předchozí nárazníkové variantě s lidovci a ČSSD.

Reklama

Související články

Paroubek couvl, nežádá už Pohankův mandát

Poslanec Michal Pohanka, jenž ve středu vystoupil z klubu ČSSD i ze strany, se v pátek objevil ve Sněmovně. Setkal se s předsedou ČSSD Jiřím Paroubkem, který...

Výběr článků

Načítám