Hlavní obsah

Brožová podala Ústavnímu soudu další stížnost na Bureše

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Předsedkyně Nejvyššího soudu (NS) Iva Brožová podala k Ústavnímu soudu (ÚS) další ústavní stížnost na nominaci Jaroslava Bureše na post místopředsedy NS. O další žalobě Brožové soudci dosud nerozhodli. Uvedl to mluvčí ÚS Michal Spáčil.

Článek

"Dne 28. prosince 2006 byla Ústavnímu soudu doručena další ústavní stížnost předsedkyně Nejvyššího soudu Ivy Brožové směřující proti rozhodnutí prezidenta republiky Václava Klause ze dne 8.11.2006, kterým prezident jmenoval Jaroslava Bureše místopředsedou Nejvyššího soudu," uvedl předseda ÚS Pavel Rychetský.

"Chci vyčerpat všechny možnosti ochrany práva," uvedla Brožová.

Prezident podle ní při jmenování Bureše obešel "pod záminkou aplikování ústavy zákonem předvídaný názor předsedkyně Nejvyššího soudu". Brožová se také odvolává na článek stanovující právo na nikým nerušený výkon funkce. "Vycházím z již existujícího nálezu Ústavního soudu ve věci mého odvolání. Jde o ochranu před libovůlí státu při výkonu funkce," uvedla.

Předchozí žaloba, kterou předsedkyně NS podala, je kompetenční. To znamená, že řeší spor o pravomoci mezi dvěma státními orgány. Ústavní stížností lze naopak napadnout rozhodnutí státního orgánu, kterým se člověk cítí poškozen.

Brožová u ÚS uspěla už dvakrát

ÚS dal Brožové v minulosti za pravdu již ve dvou případech. Poprvé soud zrušil její odvolání z křesla předsedkyně. Před dvěma týdny pak zrušil rozhodnutí ministerstva spravedlnosti o přidělení Jaroslava Bureše k Nejvyššímu soudu. Ministerstvo podle ÚS chybovalo, když nepožádalo o souhlas Brožovou. Bureš tak sice zůstává místopředsedou NS, ale již tam nesmí soudit. Jeho dosavadní rozhodnutí jako soudce Nejvyššího soudu ale zůstávají v platnosti.

Bureše jmenoval prezident Václav Klaus do funkce v listopadu minulého roku. Brožová se ale domnívá, že na to neměl právo. NS má mít podle Brožové pouze jediného místopředsedu a tím už je Pavel Kučera.

Předsedkyně NS navíc Burešovi, který v minulosti působil jako ministr spravedlnosti, vytýká jeho přílišnou politickou angažovanost.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám