Hlavní obsah

Na toalety v Česku třeba i za padesát korun

Právo, jac, kk, svj

Zaplatit i padesátikorunu za použití toalety v dálničním motorestu či ve frekventované turistické restauraci nemusí být brzy žádným velkým překvapením. Vlastně za toaletu neplatíte, jen dáváte jakousi zálohu. Obdržený žeton či kupón můžete pak projíst či propít. Takže vlastně splachujete zadarmo.

Článek

Vlastníci či nájemci turisty vyhledávaných restaurací se tím brání klientele, která se jde do jejich podniku s prominutím jen vyčurat, ale nekoupí si ani sirky. Podle ČOI je to však legální. "Pokud je o ceně za službu zákazník včas a zřetelně informován, je vše v pořádku. Zákon nestanoví, že při provozování restaurace musí být k dispozici toalety zdarma, je to standardní řešení," řekla Právu mluvčí České obchodní inspekce Miloslava Fléglová s tím, že tvorba cen je mimo kontrolní pravomoc ČOI.

"Pokud by ale cena připadala spotřebiteli nepřiměřená, může se obrátit na orgány finančního dozoru, například finanční úřad či ministerstvo financí, aby posoudily, zda výsledná cena odpovídá nákladům na poskytovanou službu a zahrnuje přiměřený zisk,” dodala mluvčí ČOI.

Na Rohlence za deset, v McDonald´s za pět

Za použití toalet účtujeme vratnou zálohu 10 korun, stojí v několika jazycích hned u vstupu do restaurace motorestu Rohlenka na dálnici D1 za Brnem směrem na Olomouc. Stejný nápis najde host u recepce i přímo u dveří WC. Za deset korun dostane host žeton ve stejné hodnotě, který může ihned nebo kdykoli v budoucnu použít při placení jídla, pití, cukrovinek, novin, čehokoli v areálu motorestu.

Bez reptání to přijímají ti, kdo se jdou najíst, o stupeň hůř to nesou ti, kdo už mají účet z restaurace v kapse a chystají se k odchodu. "To byste viděl, někteří by se i prali," komentuje to s úsměvem toaletářka. "Je to vydírání," míní účastníci zájezdu, který zde právě zastavil.

"Je to výsledek důkladného počítání. Už jsme nemohli dál provozovat záchody bez jakéhokoli omezení, protože je používají jen z 50 procent naši klienti, z poloviny pak osazenstvo autobusů, které korunu u nás neutratí, ačkoli náš podnik přijde jedno vyčurání zhruba na čtyři koruny," vysvětluje vedoucí motorestu Michal Roubíček.

Ve frekventovaných prodejnách McDonald´s v centru Prahy zákazník zaplatí 5 korun za použití toalet a dostane kupón. Na něm je napsáno datum, do kdy jej může použít jako voucher k nákupu potravin v dalších čtyřech pražských prodejnách McDonald´s. Za nejlevnější hamburger v hodnotě 20 Kč tam zákazník s kupónem zaplatí jen 15 korun.

"Právě na Václavském náměstí denně používá toalety dvojnásobek návštěvníků, než je počet zákazníků McDonald´s," řekla Právu mluvčí české pobočky Daniela Veverková.

Recept z Německa?

"Každému je proti mysli platit za návštěvu toalety. Za dané situace je však tento způsob asi jedinou šancí, jak předejít růstu nákladů, na které provozovatel motorestu na dálnici nedostává žádný příspěvek. Na německých dálnicích byl podobný systém nucen zavést například řetězec Sanifair na dálničních odpočivadlech Tank und Rast, který vydává příchozím za 50 eurocentů kupón s čárovým kódem. Právně je všechno v pořádku," míní právnička Hedvika van Arendová.

"Hostinský si u nás může za použití toalety účtovat třeba 100 korun, když najde zákazníky, kterým to není příliš drahé," konstatoval právník Luděk Chalupecký. Stejné je i stanovisko České obchodní inspekce, podle jejíchž inspektorů zpoplatnění restauračních WC vyšší taxou, než je obvyklé např. na veřejných záchodcích, není konkrétně na Moravě žádnou výjimkou. A to zejména v obcích nebo na místech, kde je nedostatek veřejných záchodků či zcela chybějí.

"Vzhledem k tomu, že máme volnou tvorbu cen, mohla by cena za tuto službu na frekventované dálnici být ještě vyšší, než je uvedených deset korun,"doplnila mluvčí ČOI Fléglová.

SOS: a co dobré mravy?

Podle názoru Sdružení obrany spotřebitelů (SOS) jde ale o jednání v rozporu s dobrými mravy, zvláště tam, kde - jako například na dálnici - jiná možnost není. (To ovšem není případ motorestu Rohlenka, v jehož blízkosti jsou na výběr další sociální zařízení - pozn. red.)

Podle mluvčí SOS Ivany Pickové restaurační WC neslouží jako veřejné WC, ale pro restaurační hosty je jeho používání zahrnuto v ceně služeb, není možné mu je účtovat jaksi navíc, což platí i o případné vynucené spotřebě.

"Pokud by restaurace požadovala platbu, pak by stálo za to se zeptat, zda má živnostenské oprávnění na provozování WC. Podle našeho názoru, pokud by totiž provozovatel restaurace za použití záchodů vybíral samostatný poplatek, provozoval by samostatnou podnikatelskou činnost oddělenou od provozování restaurace a musel by k ní mít samostatné živnostenské oprávnění, jinak by se dopouštěl neoprávněného podnikání," dodala Picková.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám