Hlavní obsah

Melčák chce tolerovat vládu, jen když omezí škrty

Právo, Jiří Růžička

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Poslanec soc. dem. Miloš Melčák se domnívá, že celý klub soc. dem. by měl tolerovat vznik vlády ODS, lidovců a zelených, ale jen s podmínkou, že trojkoalice ubere z plánovaných sociálních škrtů obsažených v koaliční smlouvě. Zdá se tedy, že by nemusel být Topolánkovým 101. hlasem.

Článek

Vyplývá to z Melčákova prohlášení, které v pondělí zaslal médiím. Uvedl totiž, že si nedovede představit soc. demokrata, který by navržené škrty či zavedení poplatků ve zdravotnictví hájil.

Už na první pohled je podle Melčáka patrné, že "vláda, která se rozhodla do své koaliční smlouvy vepsat zavedení regulačních poplatků ve zdravotnictví, nemůže očekávat podporu žádného sociálního demokrata".

Počká ještě na vládní program?

Poslanec je nespokojen i s chystanými úsporami. "Vláda, které stojí za to dát do své koaliční smlouvy zrušení symbolické podpory prvňáčkům, zrušení pohřebného a další cíle, nemůže očekávat ani toleranci svého vzniku, pokud není připravena z takových činů slevit ve svém programovém prohlášení.

Obdobné zděšení vyvolávají u sociálně demokratických odborníků záměry v oblasti energetiky a podobně. Je ovšem potřeba objektivně přiznat, že v koaliční smlouvě lze nalézt i některá pozitiva," napsal Melčák. Premiér Mirek Topolánek ale po podpisu koaliční smlouvy naznačil, že už se nebude nic měnit. Dokument dokonce označil za materiál, který by se mohl stát vládním programem, neboť obsahuje konkrétní úkoly a termíny.

Melčák pochybuje i o vládní sestavě, ač se konkrétně nezmiňuje o žádném z ministrů, například o navrženém šéfu diplomacie Karlu Schwarzenbergovi, který je některým soc. demokratům trnem v oku. "Je nutno přiznat, že již i navržená vládní sestava budí určité rozpaky. Odpovědnost za ni ovšem náleží předsedovi vlády a ne opozici," uvedl Melčák v prohlášení.

"ČSSD do opozice"

Poslanec v něm dále napsal: "Pokud jde o moji osobu, tak vycházím stále ze svého základního přesvědčení, že v naší zemi musí být co nejdříve vytvořena vláda způsobem, který stanoví platná ústava. S ohledem na to, že se zjevně vyjednávací skupině ČSSD nepodařilo dohodnout důstojné podmínky ke vstupu do společné vlády s ODS bez zásadních programových ústupků, musí ČSSD přejít do opozice a hájit tak své programové cíle."

Může se to podle něj stát formou tzv. tolerování vzniku vlády odchodem alespoň skupiny poslanců z jednacího sálu při hlasování o důvěře vládě. "Tolerance, jak je všeobecně známo, není podpora. Ale i toleranci vzniku vlády je nutné řádně předem dojednat. Podle mého názoru by se měl k toleranci vzniku vlády připojit celý poslanecký klub ČSSD," uvedl Melčák. 

To je postup, který předseda ČSSD Jiří Paroubek i celé vedení odmítli. Minulý týden Paroubek řekl, že v případě tolerance či podpory středopravicové vládě by takový poslanec soc. dem. neměl ve straně co dělat. Trojkoalici již předtím odmítl jednomyslně ÚVV soc. demokratů. Melčák je členem předsednictva, které předtím vyjádřilo stejný názor.

Reklama

Související témata:

Související články

Poslanec Melčák se prý obává otravy

Tak to tu ještě nebylo. Šéf ČSSD Jiří Paroubek přišel v neděli se šokujícím výrokem. Poslanec Miloš Melčák podle Paroubka prohlašoval, že se ho někdo pokouší...

Tvrdík nabídl odchod z funkce kvůli Melčákovi

Jaroslav Tvrdík, šéf poradců předsedy ČSSD Jiřího Paroubka, nabídl v pátek při jednání předsednictva své strany v přítomnosti odbojného poslance za soc. dem....

Výběr článků

Načítám