Hlavní obsah

Ministryní kultury by mohla být režisérka Třeštíková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ministryní kultury ve vládě Mirka Topolánka by se mohla stát režisérka Helena Třeštíková. Informaci přinesl v sobotu server Česká média. Předseda lidovců Jiří Čunek tuto informaci Novinkám potvrdil. Řekl, že o takové možnosti uvažuje.

Článek

"Je to jméno, které mám mezi kandidáty," řekl Čunek. Šéf lidovců hledá náhradu za Simeonu Zikmundovou, která se vzdala postu ministryně bez portfeje.

Pokud by se nakonec rozhodl a Třeštíkovou Topolánkovi navrhl, stal by se ministrem bez portfeje Cyril Svoboda, který je nyní navržen právě jako ministr kultury.

Čunek řekl, že Topolánkovi rozhodnutí sdělí prvního ledna večer nebo o den později, tedy v úterý 2. ledna.  Ten den jde Topolánek za prezidentem Václavem Klausem.

Topolánek prezidentovi vládu představil už minulý týden, Klaus ho ale odmítl. Vadila mu nedojednaná podpora ve Sněmovně a také jméno ministra zahraničí Karla Schwarzenberga. [celá zpráva] Toho do vlády nominovali zelení. Na jeho nominaci trvali a ani ostatní koaliční strany neměly potřebu Klausovi vyhovět.

Podle Ústavy musí Klaus vládu, kterou mu jím pověřený premiér navrhne, jmenovat.

Třeštíková vstoupila v poslední době do širšího povědomí dokumentem Manželské etudy po 20 letech. Dokument se vracel v serií natočené v 80. letech. Sledoval páry, které v té době uzavřely manželství a jejich život po 20 letech manželství.

Dosud natočila přes 40 dokumentárních filmů, mezi prvními například Živou vodu (1972), v níž zachycovala postupný zánik vesnice Dolní Kralovice během stavby přehrady. V Zázraku (1975) zaznamenala dobu těhotenství své přítelkyně. V tomto snímku poprvé použila časosběrnou metodu a na sledování lidských osudů v delším časovém úseku se postupně začala specializovat.

Helena Třeštíková

Narodila se 22. června 1949 v Praze a v roce 1975 vystudovala na FAMU Katedru dokumentární tvorby (KDT). Před tím byla asistentkou režie Československé televize. V letech 1974 až 1977 pracovala jako dramaturgyně a v letech 1977 až 1994 jako režisérka Krátkého filmu.

Podílela se na založení sdružení filmařů a sociologů FaS (Film a sociologie, 1990) a Nadace Člověk a čas (1994). Do povědomí veřejnosti vstoupila rozsáhlými cykly jako byly například Manželské etudy (l987).

Třeštíkovou vždy nejvíce zajímaly lidské osudy, mezilidské vztahy a sociální problémy.

V letech l994 až 1996 natočila také několik portrétů zajímavých osobností pro cyklus GEN, GENUS a V.I.P.

ČTK

Před letošním parlamentními volbami nastínila, co je u ní nedůležitější v politice: "Mám několik priorit a ty hledám v programech kandidujících demokratických stran. Zajímá mě jejich vztah ke kultuře, speciálně ke kinematografii a médiím. Sleduji zastoupení žen na jejich kandidátkách, nechci přebujelou byrokracii a doufám ve slušný vztah k lidem v nevýhodě. Zajímá mě vztah k životnímu prostředí a nesnáším aroganci."

Reklama

Související témata:

Související články

Klaus navrženou vládu nakonec jmenuje

Václav Klaus nakonec jmenuje vládu navrženou premiérem. V pátek to řekl jeho mluvčí Petr Hájek s tím, že hlava státu navržený kabinet podle Ústavy jmenovat...

Koalice podepsala smlouvu, na tahu je prezident

Předsedové ODS, KDU-ČSL a Strany zelených Mirek Topolánek, Jiří Čunek a Martin Bursík ve čtvrtek ve 14 hodin podepsali v Kramářově vile koaliční smlouvu...

Výběr článků

Načítám