Hlavní obsah

Pražská ODS uvažuje o mimořádném kongresu

Právo, Lukáš Bek, Jakub Mračno
PRAHA

Spory mezi předsedou ODS, premiérem Mirkem Topolánkem, a pražskou stranickou organizací nabírají na obrátkách. Ve středu se objevila informace, podle níž část ODS v metropoli zvažuje svolání mimořádného kongresu. Podle stanov je předseda strany povinen kongres svolat, požádá-li o to minimálně třetina členů výkonné rady nebo třetina oblastních sdružení.

Článek

Výkonná rada má 45 členů, ke svolání sjezdu by tedy bylo potřeba nejméně 15 z nich. Sjezd by se pak musel konat nejpozději do dvou měsíců. Topolánek byl přitom v druhé polovině listopadu na kongresu v Praze zvolen většinou 69,33 procenta delegátů.

Pražští občanští demokraté mluví o sjezdu jako o nejzazší možnosti. Důvodem je sjednaná dohoda o vládě s lidovci a zelenými. ODS v Praze, ale i v dalších regionech vadí především to, že by klíčová ministerstva financí a místního rozvoje měli získat lidovci. Nelze předpokládat, že by Topolánek v příštích měsících padl, současný tlak ho má spíše přimět k obnově jednání o vládě.

Odejde ze sálu pět poslanců?

Podle informací Práva se ale v ODS hlavního města hovoří až o pěti poslancích, kteří by v případě hlasování o důvěře takové vládě odešli ze sálu. Poslanci údajně preferují další jednání v rámci trojkoalice s lidovci a zelenými, z nichž by měla vyjít dohoda výhodnější pro ODS. Odchod vládních poslanců by znamenal, že by Topolánkova vláda měla k dispozici jen 95 hlasů. Záleželo by na tom, zda by se v protilehlém táboře ČSSD a komunistů našli přeběhlíci, kteří by vládě zařídili důvěru. Klíčové podle nespokojenců v ODS bude, jestli se Topolánek ještě předtím, než znovu půjde na Hrad se seznamem ministrů, poradí s výkonnou radou.

Topolánek se přitom ve středu pustil do svých kritiků: "Pavel Bém byl 23. prosince přítomen tříhodinovému jednání s Jiřím Čunkem a Martinem Bursíkem a musel pochopit, že předsedové těch stran v této chvíli z personálních ambicí na ta ministerstva ustoupit nechtějí," uvedl v Českém rozhlase. "Ti, kteří dneska hledají záminky pro to, aby s touto vládou nemuseli souhlasit, jsou ti, kteří chtějí vládu s Jiřím Paroubkem," tvrdil Topolánek.

Dodal, že výkonná rada, drtivá většina členské základny i sympatizanti ODS takovou možnost odmítají. Jak dále premiér řekl, pokud nebude 3. ledna jmenována vláda v navrhovaném složení, hrozí, že ODS bude v opozici anebo v nějaké podivné koalici s Paroubkem, kterou ale kongres i výkonná rada ODS odmítly. "Výkonná rada v pátek odsouhlasila složení vlády a program této trojkoaliční vlády. Návrh nominace ministrů je věc předsedy vlády. Nominoval jsem ministry tak, jak jsme dojednali v rámci trojkoaličního projektu, a nemyslím si, že přísluší komukoliv jinému do toho mluvit. Ministerstvo zemědělství mi připadá kvalitnější než místní rozvoj," řekl Topolánek k návrhům resorty vyměnit.

"Reformní vláda by to nebyla"

Na jeho slova ostře reagoval místopředseda pražské ODS Jiří Janeček. "Překvapuje mě reakce předsedy Mirka Topolánka v médiích, že nominace ministrů je věcí jen předsedy vlády, nikomu jinému tedy nepřísluší do toho mluvit. Dále to, že nespokojení členové strany jsou jen malé skupinky nebo jednotlivci, kteří hledají záminky, proč tuto vládu nepodporovat, a že to jsou jen ti, kteří stojí ve frontě spíše podpory vlády s Jiřím Paroubkem, kterou odmítl kongres ODS," uvedl Janeček v prohlášení.

Odvolal se na usnesení kongresu, které "ukládá grémiu ODS předložit dohodu o složení a programu vlády v rámci druhého ústavního pokusu ke schválení výkonné radě ODS". Poslanec a šéf ODS Prahy 5 František Laudát Právu řekl: "Pro nás je klíčové ministerstvo financí. Jestli vůbec chceme vážně něco aspoň dílčím způsobem změnit, tak u ministerstva financí to začíná. Kdybychom neměli mít ministerstvo pro místní rozvoj, ministerstvo financí a ministerstvo zahraničí, tak co nám vlastně zbude? To už pak není reformní vláda."

Laudát se podle svých slov při hlasování o důvěře vládě podřídí rozhodnutí vedení ODS. Nicméně dodal: "Jestli se mě ptáte na to, jestli si myslím, že taková vláda má šanci prosadit nějaké reformní věci, tak jsem velice skeptický. Šance na úspěch takovéto vlády je podle mého malá."

Další pražský poslanec, Boris Šťastný, který v minulých dnech označil přenechání resortu financí a místního rozvoje za "špatný obchod pro ODS", Právu řekl: "Při hlasování o důvěře trojkoaliční vládě budu jednotně hlasovat tak, jak se na tom vedení strany, výkonná rada a poslanecký klub usnesou." Šťastný věří, že Topolánek výkonnou radu i poslance nakonec v určitou chvíli svolá a pro poslance bude jejich usnesení jasným stanoviskem.

Senátorka ODS za Prahu 8 Alena Palečková s názory svých kolegů nesouhlasí: "Mě trošku překvapuje, že se všude argumentuje ‚pražská ODS‘. Nejsem si vědoma, že by se sešel nějaký relevantní orgán," řekla včera Právu. Nikdo se podle ní neptal na názor stranických oblastních organizací. "Jednotlivci by neměli vydávat názor pražské ODS. Dovedu si představit lepší vládu, ale umění možného je umění možného," soudí Palečková.

Reklama

Výběr článků

Načítám