Hlavní obsah

Policie odložila případ vraždy podnikatele Mrázka

PRAHA

Případ vraždy kontroverzního podnikatele Františka Mrázka policie odložila. Novinkám to potvrdil mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Martin Omelka. Policistům se nepodařilo vypátrat pachatele, který v lednu Mrázka zastřelil před sídlem jeho firem v pražské čtvrti Lhotka.

Článek

"Nepodařilo se zjistit skutečnosti, které by mohly vést ke stíhání konkrétní osoby," řekl Omelka.

Upřesnil ale, že to neznamená, že by tím byl případ uzavřen. "Tohle rozhodnutí neznamená, že by policie tu věc neprověřovala v případě, pokud se zjistí nějaké nové okolnosti. V tom případě řízení obnoví," dodal.

Pokr na Mrázkovi pracuje dál

Mluvčí policejního Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Blanka Kosinová Novinkám řekla, že odložení případu je pouze procesní formalitou. Speciální tým Pokr podle ní Mrázkovu vraždu dál vyšetřuje v souvislosti s jinými prověřovanými případy.

Kontroverzního podnikatele Františka Mrázka zabil ve středu 25. ledna 2006 jedinou ranou z dálky ze zálohy neznámý střelec velkorážnou odstřelovačskou puškou s optickým zaměřovačem. Policie se domnívá, že vraždu má na svědomí nájemný vrah.

Mrázkovo jméno je spojeno s Pitrem, Krejčířem a Starkou

Mrázkovo jméno je nejvíce dáváno do souvislosti s podnikatelem Tomášem Pitrem. Oba se pohybovali kolem potravinářských kolosů Setuza a Český olej. Firmy kolem Setuzy se neúspěšně pokoušely získat od státu petrochemický holding Unipetrol. Pitr byl letos odsouzen za daňové podvody na pět let odnětí svobody.

Policie se domnívá, že Mrázka nechal zabít právě Pitr nebo další kontroverzní podnikatel Radovan Krejčíř. Podle další hypotézy jde o mstu za staré vraždy, které si měl Mrázek objednat.

Jednou z variant je i to, že šlo o politickou objednávku. Podle poznatků zaznamenaných v tzv. Kubiceho zprávy může za vraždou stát rodina Václava Kočky, přítele Jiřího Paroubka.

Dalším ze sporných přátel zavražděného Mrázka byl šéf příbramského fotbalového klubu Jaroslav Starka, který byl zatčen v polovině listopadu. Spolu s dalšími šesti lidmi ho policie podezřívá z podílu na únosu a smrti Krejčířova otce Lamberta.

Reklama

Související témata:

Související články

Jedna policejní verze: Mrázka zabil Kočka

Vrahem kontroverzního podnikatele Františka Mrázka v lednu údajně byl podle jedné z policejních verzí organizátor pražské Matějské pouti Václav Kočka.

Výběr článků

Načítám