Hlavní obsah

Vozovky v ČR kloužou, déšť a mlha namrzají

V celé České republice mají řidiči problémy s namrzáním vozovky. Silničáři upozorňují především na námrazu na Českobudějovicku, Táborsku, kolem Moravské Třebové, Hlinska či v okolí Žamberka. Také na rychlostní silnici R10 v okolí Mladé Boleslavi namrzá mlha a i když je dálnice ošetřená, je třeba dbát zvýšené opatrnosti.

Článek

Silničáři varují před namrzající mlhou na vozovkách celé České republiky. Zvýšenou opatrnost radí Správa a údržba silnic Jihočeského kraje na Českobudějovicku, Strakonicku a Táborsku, kde se mohou objevovat mlhy.

Jako mimořádně naléhavou také označuje na svých stránkách Ředitelství silnic a dálnic na rychlostních komunikacích ve Středočeském kraji kolem Mladé Boleslavi a Kralup nad Vltavou. I zde je stejný problém jako v celé republice s namrzáním vzdušné vlhkosti na silnici.

Námraza na silnici je i příčinou smrtelné nehody na Sokolovsku, kde se ve středu ráno srazil linkový autobus s osobním automobilem, v němž zemřel jeden člověk. [celá zpráva]

Na Pardubicku zcela zmizel sníh ze silnic, problémy však neustaly. I zde se tvoří náledí, které vzniká z mrznoucího mrholení.

Na možnost vzniku námrazy upozorňují cestmistrovství Správy a údržby silnic Pardubického kraje na Hlinecku, Lanškrounsku nebo v okolí Poličky, Vysokého Mýta, Žamberka a v Železných horách. Kolem Moravské Třebové na Svitavsku byla ráno souvislá mlha, která namrzala, na Skutečsku se náledí vytváří ve vyšších polohách a v lesních úsecích. Teploty se ráno v celém kraji pohybovaly několik stupňů pod bodem mrazu.

Královéhradeckém kraji namrzají vozovky především na Rychnovsku a Jičínsku, v Orlických horách leží na cestách druhých a třetích tříd místy zbytky starého ujetého sněhu kryté posypem.

V dalších dnech můžeme očekávat situaci velmi podobnou, kdy vozovky budou pod vrstvou náledí z důvodů mrholení a mlh v kombinaci s nízkými teplotami.

Meteorologické pojmy
Ledovkasouvislá, zpravidla homogenní průhledná ledová usazenina s hladkým povrchem. Tvoří se zmrznutím přechlazených kapiček mrholení, dešťových kapek na předmětech, jejichž teplota je mírně pod 0 stupňů Celsia.
Námrazav silniční dopravě se pojem námraza používá pro všechny formy ledových usazenin na vozovkách včetně náledí a zmrazků. Může se vyskytovat na el. sloupech, stromech atd. V letecké dopravě se používá několik druhů námrazy, a to podle rychlosti a teploty, při níž vzniká.
Zmrazkytermín používaný pro formu náledí, které vzniká opětovným zmrznutím zcela či částečně roztátého sněhu.
Náledíledová vrstva pokrývající zemi, na rozdíl od ledovky zde na zemi mrznou nepřechlazené dešťové kapky či kapky mrholení. Vzniká, je-li teplota povrchu pod 0 stupňů Celsia.
Zdroj: Česká zemědělská univerzita v Praze

Reklama

Související témata:

Související články

Meteorologové varují před náledím

Meteorologové vydali v pondělí varování před náledím a ledovkou, které se přes den může vytvářet ve vyšších polohách nad 500 metrů nad mořem a přes...

Některé silnice v ČR jsou namrzlé

Řidiči by měli v úterý jezdit velmi opatrně. Silničáři varují, že některé vozovky namrzají. Náledí hrozí v jižních, ve východních i v západních Čechách.

Výběr článků

Načítám