Hlavní obsah

Otužilci se koupali ve Vltavě i v Dyji

BŘECLAV

Padesát otužilců z Česka a Slovenska si v úterý společně zaplavalo v chladné řece Dyji. Akce "Vánoční kilometr" se uskutečnila v Břeclavi již po dvaatřicáté a přihlíželo jí 2000 diváků. V rámci Memoriálu Alfreda Nikodéma se  119 mužů i žen také ponořilo do chladných vod Vltavy na severním cípu Slovanského ostrova u Národního divadla.

Článek

Pražský klub otužilců v úterý pořádal 60. jubilejní ročník vánoční soutěže, která nese jméno svého zakladatele Memoriál Alfreda Nikodéma. Zúčastnili se i plavci z Česka, Belgie, Německa a Slovenska. V Praze nechyběl ani třiadevadesátiletý nestor a také legenda otužileckých akcí Ladislav Nicek z Olomouce.

"Voda má šest stupňů, zaplať pánbůh za ni," pochvaloval si Nicek. Přiznal ale, že "to dalo zabrat". Ještě se prý letos chystá na dalších čtrnáct takových závodů. Nicek už letos plaval 57. sezónu a přátelé mu předpovídají, že bude plavat do sta let. "Oni plkají. Já jim nevěřím. Tak ať mi to daj písemně, že to vydržím," dodal.

Borci plavali na 100 a 300 metrů a letos poprvé na 750 metrů dlouhé trati, na kterou si trouflo 36 plavců. Tu pořadatelé připravili pro nejzdatnější plavce, především letošní přemožitele kanálu La Manche Davida Čecha, Petra Miholu, Yvettu Hlaváčovou a operního sólistu Richarda Haana, který kanál zdolal už loni. Nejdelší trať bude Memoriálem Františka Venclovského, který před 35 lety pokořil La Manche jako první Čechoslovák.

"Ten začátek byl docela takový krutý, že člověk fakt nemůže dýchat," řekla Hlaváčová po dnešním plavání ve Vltavě. Hlaváčová plavala jen 100 metrů, protože se předem nijak neotužovala.

Nejdelší 750 metrovou trať jako první zdolal letošní dvojnásobný přemožitel kanálu La Manche David Čech.

Letos byla voda teplejší

"Letos byli všichni plavci velmi spokojení. Vzhledem k teplé zimě měla totiž voda příjemné dva stupně Celsia," řekl jeden z organizátorů Milan Vojta z plaveckého klubu Břeclav Nautilus.

Vysvětlil, že v závodě je výhodné doplavat nejen první, ale také úplně poslední. Vítěz dostává tradičně láhev kvalitního moravského vína, zatímco poslední soutěžící cenu útěchy - láhev meruňkovice, kterou si ale musí s přáteli vypít přímo ve vodě.

Otužilci šli do vody v neoprenech. Někteří recesisté, jimž nešlo o čas, měli na krku připevněné láhve s pálenkami a při přestávkách se posilňovali několika doušky.

Letos se stal vítězem akce Martin Tomášek z týmu GMT Olomouc, který kilometr zvládl za 09:31 minuty. O zábavu není při Vánočním kilometru nouze. Do vody jdou někteří otužilci v maskách, rádiovkách a někteří si občas mrazivou koupel vychutnávají se zapáleným doutníkem.

Reklama

Výběr článků

Načítám