Hlavní obsah

O Vánocích míří do kostelů statisíce lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nastal první vánoční svátek Hod Boží, kdy si křesťané připomínají narození Ježíše Krista. Ve všech kostelích a modlitebnách se dopoledne na slavnost Narození Páně konají bohoslužby vycházející z textu evangelia.

Článek

Katolický primas kardinál Miloslav Vlk slouží sváteční mši v katedrále sv. Víta na Pražském hradě. V poledne přinese požehnání Orbi et Urbi papež Benedikt XVI.

Křesťané si příchod Ježíše připomínali už na půlnoční mši. Vedle věřících však na ni přicházejí i lidé, kteří chodí do kostela jen jednou za rok. I to je důvodem, proč se na některých místech v katolickém pojetí neslouží mše se svatým přijímáním, ale koná se jen bohoslužba slova. Na bohoslužbách se během těchto svátků každoročně objeví podle statistik až polovina z 10 miliónů Čechů, ačkoli běžně přichází o nedělích do kostelů rozhodně méně než půl miliónu lidí.

Účast na půlnoční patří i podle kardinála Vlka k vánočnímu folkloru a k vánoční atmosféře. "Přicházejí i lidé, kteří nejsou pravidelnými návštěvníky kostela. Je zapotřebí mluvit řečí, která může být srozumitelná i jim, kteří nejsou zvyklí na žargon a dialekt církve," řekl Vlk, který půlnoční sloužil v kostele u Pražského Jezulátka. Je proto podle něj důležité, aby se duchovní v promluvě a kázání zaměřil na jádro věci, ne na okrajové detaily.

Půlnoční v Betlémě

Tisíce lidí se v noci na dnešek zúčastnily půlnoční mše i v Betlémě, kde se podle křesťanské legendy narodil Ježíš Kristus. Většinu účastníků akce tvořili křesťanští Arabové z Izraele, mezi které se přimísila hrstka turistů. Mše se účastnil i palestinský prezident Mahmúd Abbás.

Mši v Chrámu Božího hrobu vedl jeruzalémský patriarcha Michel Sabbah, který řekl, že Vánoce probíhají za obtížných podmínek. Dodal, že situaci zhoršily bratrovražedné boje mezi Palestinci, což je "cesta, jež vede k více mrtvým a novému otroctví". "Postavit se proti bratrovi, to je postavit se proti bohovi, stvořiteli mého bratra a mě. Tyto bratrovražedné boje představují dodatečné nebezpečí pro všechny Palestince a východní křesťany," prohlásil Sabbah. Arcibiskup canterburský nedávno upozornil, že boje mezi Západem a islamisty ztěžují život východním křesťanům, kteří jsou nuceni odcházet ze své vlasti. Problém se dotýká i Turecka.

Papež kázal v Římě

Papež Benedikt XVI. sloužil půlnoční mši v římské bazilice svatého Petra. Sdělil, že Ježíš obrací naše oči ke všem dětem, které strádají. Oslovil věřící ve čtyřiceti jazycích.

Bazilika byla zcela zaplněná a tisíce poutníků sledovaly mši před chrámem na obřích obrazovkách. Na úvod přinesly děti z různých zemí celého světa, často oblečené v tradičních krojích, své dary, které položily před sochu novorozeného Ježíše.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám