Hlavní obsah

ODS možná ustoupí lidovcům a zeleným, tvrdí Bém

PRAHA

První místopředseda ODS Pavel Bém v neděli nevyloučil, že premiér a šéf ODS Mirek Topolánek ve sporu o ministerská křesla lidovcům a zeleným ustoupí. "Když si dva předsedové slabších stran dupnou, tak kvůli tomu pan Topolánek vládu nepoloží," řekl.

Článek

Část členů ODS spolu s Bémem zpochybnilo už uzavřenou dohodu, podle níž by mělo ministerstvo financí připadnout lidovcům. Podle Béma by finance a ministerstvo místního rozvoje, které mají vést rovněž lidovci, koncentrovala obrovskou moc v rukou KDU-ČSL vůči regionům. "Já říkám, že je hrozně rizikové a pro ODS hrozně nevýhodné tyto dva rozhodující resorty v rukou lidovců nechat," uvedl.

Bém je přesvědčen, že klíčový resort financí si musí ODS ponechat také proto, že ponese největší odpovědnost před voliči za reformy. Už parita vládních křesel, kdy jich ODS obsadí devět a lidovci se zelenými stejný počet, je podle něj obrovským ústupkem.

Bém by považoval za přijatelné, kdyby lidovci místo ministerstva financí přijali ministerstvo průmyslu a obchodu. Předseda KDU-ČSL Jiří Čunek podle Béma slíbil, že bude o výměně financí za jiný resort přemýšlet a jednat se svými stranickými kolegy. ČTK po jednáních s ODS ale lidovecký lídr řekl, že "zatím nenašel důvod", proč by měl na výměnu resortů přistupovat.

Spor o Schwarzenberga by se měl projednat s prezidentem

Na obsazení ministerstva zahraničí by se podle Béma měli shodnout šéfové ODS a Strany zelených spolu s kandidátem a prezidentem Václavem Klausem, dodal. Klausovi se totiž nelíbí kandidát zelených senátor Karel Schwarzenberg. Vadí mu jeho vazby na Rakousko.

"V případě zahraničních věcí je hrozně nevýhodné a rizikové pro zahraniční politiku České republiky vytvořit stav napětí mezi prezidentem a jeho kanceláří a ministerstvem zahraničí," argumentoval Bém.

Schwarzenberga se zastal exprezident Václav Havel. Nebude-li šéfem diplomacie, utrpí tím podle něj dobrá pověst České republiky. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Klaus obhajuje svůj postup, Ústavu zná

Prezident republiky Václav Klaus trvá na výhradách k navrhovanému kabinetu Mirka Topolánka. Uvedl to v pátečním rozhovoru pro televizi Nova. Ohradil...

Výběr článků

Načítám