Hlavní obsah

OBRAZEM: Vánoce v Česku

Nastává štědrý večer. Neděli většina lidí trávila přípravami na jeho vyvrcholení, chystali kapra, strojili stromeček a balili dárky. Mnozí však ještě šli nakupovat. Někteří trávili den jinak, i když na hory vyjel kvůli počasí jen málodko. Otužilci se koupali a recesisté topili kapra. Došlo i na charitu, která k tomuto dni neodmyslitelně patří.

Článek

Pražský primátor Pavel Bém na Štědrý den už tradičně navštívil dispečink záchranné služby, Azylový dům pro matky s dětmi, středisko pro bezdomovce Armády spásy a nakonec skončil na Staroměstském náměstí. Tam naléval vánoční rybí polévku lidem bez domova, ale i náhodným kolemjdoucím. Sám prý ji letos ani neochutná, protože na Štědrý den drží jako křesťan půst. Slyšel prý na ni ale samou chválu.

Pražský primátor Pavel Bém při rozdávání rybí polévky bezdomovcům. Foto: ČTK

Netradiční dárek v podobě nové lednice dnes našli pod stromečkem klienti Azylového domu pro muže bez přístřeší ve Zlíně. Lednici jim zakoupily pracovnice zlínské pobočky Českého červeného kříže, která ubytovnu spravuje.

Sdružení Naděje připravilo pro pražské bezdomovce štědrovečerní oběd. Foto: ČTK

Z darů lidí dnes uspořádala Armáda spásy v Brně slavnostní vánoční oběd pro více než 120 bezdomovců. Lidé bez střechy nad hlavou si mohli pochutnat na rybím filé s bramborovým salátem, cukroví a také ovoci.

Tradiční zábava recesistů - topení kaprů. Foto: ČTK

Tradiční štědrodenní rozdávání polévky v Boskovicích na Blanensku za pouhou hodinu vyneslo rekordních 41 700 korun. Při akci nazvané Polévka pro chudé i bohaté se rozdalo 200 litrů bramboračky a každý za ni mohl dát, co chtěl. Talíř polévky byl k mání i zadarmo. Zisk ze sbírky bude rozdělen na sociální projekty.

Vánoční strom na pražském Staroměstském náměstí. Foto: NOVINKY/Jakub Kynčl

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám