Hlavní obsah

Zelení prosadili do programu trojkoalice přímou volbu hlavy státu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Součástí programu trojkoalice ODS, KDU-ČSL a SZ je i přímá volba prezidenta. Předseda Strany zelených Martin Bursík to potvrdil Novinkám. "Neřeknu vám přesnou formulaci, i kdybych ji měl, protože to ještě nepouštíme, ale je to tak," uvedl Bursík.

Článek

Bursík připomněl, že přímou volbu prosazovali zelení už dříve: "S přímou volbou prezidenta nejen souhlasíme, ale my jsme ji přinesli jako agendu do jednání.  Bylo to a je to naše téma. Máme je dlouhodobě v programu." O tom, že přímá volba prezidenta se stane součástí navržené koaliční smlouvy mezi ODS, KDU-ČSL a zelenými jako první informoval deník MF Dnes.

Politologové spekulují, že tento bod by mohl otupit ostří sporů mezi premiérem Mirkem Topolánkem a prezidentem Václavem Klausem, protože Klaus má velkou popularitu, jež by mu zřejmě zajistila znovuzvolení.

Bursík navrhuje schůzku Klause a Schwarzenberga

Bursík se vyjádřil ke sporům okolo jejich návrhu Karla Schwarzenberga na post ministra zahraničí, k němuž má výhrady prezident.

"Pokud jde o Karla Schwarzenberga, pan Zahradil to v nějakém rozhovoru vyhrotil, že jsem řekl buď Schwarzenberg, nebo vystupujeme z koalice, ale tak to úplně nebylo. Panoval všeobecný konsensus," řekl Bursík k tomu, jak zelení prosazovali jméno ministra zahraničí.

Spory s prezidentem by rád řešil. "Včera jsem nabídl, že bude-li mít pan prezident zájem hovořit se mnou a panem Schwarzenbergem na toto téma, abychom si mohli vyjasnit představy o zahraniční politice a diskutovat o případných problémech, které pan prezident vidí, pak tato nabídka trvá."

Reklama

Výběr článků

Načítám