Hlavní obsah

Babybox zachránil už páté dítě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Babybox ve čtvrtek v noci zachránil život už pátému dítěti v České republice. Dvě minuty před půl jedenáctou v noci zazněl signál GynCentra v pražském Hloubětíně oznamující, že v babyboxu je dítě.

Článek

Sestra s lékařem tam našli zdravého několikadenního chlapečka, vážícího 2,8 kg. Matka je zcela neznámá, nenechala u dítěte ani žádný vysvětlující dopis. Řekl to Právu v pátek zakladatel projektu Babybox-Statim Ludvík Hess.

"Dali jsme mu jméno Adam Ježíšek, ale to mu asi nevydrží. Věřím, že mu zůstane alespoň Adam," dodal Hess.

Dítě je nyní v péči novorozeneckého oddělení pražské nemocnice U Apolináře. Po krátkém pobytu v nemocnici bude svěřeno do náhradní rodiny, uvedl Hess.

Na dotaz, co říká tomu, že matky odkládají děti do babyboxů, odpověděl: "Pro moji práci a snažení je to důležitý argument, zažívám jistý pocit zadostiučinění, ale nikoli radost."

Jak už řekl Hess dříve, babybox je absolutní východisko z nouze. Jeho jedinou ambicí je, aby již nikdy nebylo nalezeno mrtvé tělíčko novorozence.

"Babybox je určený zoufalým matkám, které cítí, že se o dítě nedokáží postarat. Proto je potřeba, aby jich bylo co nejvíce," prohlásil Hess.

Zatím jsou v Česku tři - v pražském GynCentru, v městské Nemocnici Milosrdných bratří v Brně a ve Fakultní nemocnici Olomouc. "Mým cílem je, aby jich bylo dvacet. Jsem si jist, že další by měl vzniknout právě v pražské nemocnici U Apolináře. Pro odložené dítě, které by nebylo zdravotně v pořádku, totiž může být hodina přepravy sem k Apolináři osudová," řekl Hess.

Do babyboxů mohou matky či rodiče odložit dítě anonymně. Policie ČR po totožnosti matek nepátrá. Policisté jsou povinni pátrat jen po rodičích těch dětí, na jejichž těle jsou známky násilí a vznikne podezření, že se dítě mohlo stát obětí trestného činu.

Reklama

Související články

Pražský babybox zachránil první dítě

Jeden ze dvou babyboxů, které zatím v Česku existují, v pátek večer zachránil život prvnímu odloženému dítěti. Stalo se tak v pražském GynCentru...

Do babyboxu odložily matky další dvě děti

Jen týden poté, co v babyboxu pražského GynCentra v Hloubětínském zámečku našli zdravotníci odloženou měsíční Soničku, zazvonil signál oznamující odložené dítě...

Výběr článků

Načítám