Hlavní obsah

Zeman se zastal prezidenta proti Topolánkovi

Právo, Novinky, Petr Janiš
PRAHA

Podle bývalého předsedy vlády a ČSSD Miloše Zemana by řešením současné patové politické situace měla být vláda odborníků do předčasných voleb. V pátečním rozhovoru pro Právo a ČTK řekl, že se mu líbí Paroubkoův návrh vlády odborníků. Upřednostňoval by ji dokonce před společnou vládou ČSSD, ODS a lidovců. Zastal se také prezidenta, který nechtěl jmenovat Topolánkovu vládu kvůli výhradám k některým ministrům.

Článek

"Jestliže ústava říká, že prezident jmenuje vládu na návrh, tak je to návrh, který prezident samozřejmě nemůže překročit tím, že by proti vůli premiéra jmenoval nějakého jiného ministra. Samozřejmě plně uznávám prezidentovo právo, aby s premiérem o té vládě diskutoval. Jinak by byl pouhým razítkem a myslím si, že žádný prezident nechce být pouhým razítkem," komentoval tvrdá slova Klause Zeman.

Že jde o spor v rámci ODS komentoval slovy: "Charles Darwin kdysi napsal, že největší agrese je agrese vnitrodruhová, v daném případě jde tedy o napětí nebo konflikty uvnitř jedné politické strany. Ale to zdaleka neplatí jen o ODS." 

Jako řešení politické krize by uvítal vládu odborníků, ke které se opět vrací Jiří Paroubek. "Je rytířská vůči oběma stranám, protože žádná by nebyla ponížena, ať už účastí v opozici, anebo účastí ve velké koalici v pozici slabšího partnera," uvedl Miloš Zeman. Podle něj by tato vláda také měla připravit a prosadit změnu volebního zákona.

"Překlenovací vláda odborníků by zpracovala nový volební zákon posilující většinové prvky v rámci poměrného systému a teprve potom by se konaly předčasné volby. Bez změny volebního zákona předčasné volby smysl nemají," řekl Zeman a dodal: "Kdyby obě strany souhlasily s touto změnou volebního zákona, která jim evidentně neuškodí, naopak, pak by mohly tento zákon prosadit v obou komorách parlamentu."

Reklama

Související články

Dohoda o vládě je hotová

ODS, KDU-ČSL a Strana zelených se ve čtvrtek shodly na programu i na podobě společné vlády. Právu to potvrdil předseda lidovců Jiří Čunek po dopolední schůzce...

Výběr článků

Načítám